Сертификатът за преболедуване се удължава от 6 на 12 месеца,

...
Сертификатът за преболедуване се удължава от 6 на 12 месеца,
Коментари Харесай

Зеленият сертификат за преболедуване се удължава

Сертификатът за преболедуване се удължава от 6 на 12 месеца, единствено че той ще е годен само в нашата страна и няма да може да се употребява при пътешестване в чужбина. Няма да е нужно да се преиздава съответния документ, заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг във връзка въведените от през днешния ден в страната по-строги епидемиологични ограничения. Със статута на зелен документ ще се употребява и картончето, което се издава на всеки ваксинирал се с първа доза от двудозовите ваксини, добави той. 

Влязлото от през днешния ден в действие условие за допускане на закрито единствено със " зелен документ " провокира внезапен напор от искащи да се имунизират, само че и сложи в неспособност редица бизнеси и заети в областта на обществените услуги да работят, откакто се оказа, че огромна част от личния състав не е имунизиран и на процедура, няма право на достъп до работното си място. Търговските вериги още през вчерашния ден желаеха един месец пролонгация, с цел да основат нужната организация за осъществяване на условията за зелен документ на чиновниците си и за ревизира на клиентите си. Несъгласие с новите ограничения показаха и огромна част от ресторантьорите и хотелиерите. Стигна се до парадокси, че даже и някои лечебни заведения и клиники оповестиха, че от през днешния ден просто би трябвало да затворят, тъй като не дават отговор на изискванията. В същото време втори ден към този момент електронните платформи, от които могат да бъдат изтеглени цифрови документи за имунизация не устоят на сензитивно повишения трафик от искащи да си изтеглят документите и блокират.   

Това е измежду главните аргументи за оповестеното през днешния ден решение да се направи компромис с главното предписание, че имунизационният курс се счита за приключен след слагане на втора доза от двудозовите ваксини, а документът в тези случаи става годен 14 дни след слагането на втората доза. Сега ролята на зелен документ ще играе и картончето от съответния имунизационен център за сложена първа доза. 

Още при започване на тази седмица здравното министерство е изпратило питане до експертния съвет по Инфекциозни заболявания, епидемиология и имунология и до експертния съвет по Клинична имунология и епидемиология дали могат да удължат документите и е получило две мнения. От Инфекциозни заболявания позволяват тази опция, а от клинична имунология още няма публично мнение, само че множеството членове на съвета поддържат решението, разясни зам.-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов.

Засега няма да се постановат санкции при инспекция от структурите на РЗИ на закритите публични места,  където ще се влиза единствено със " зелен документ ". При установени нарушения ще се издават единствено наставления, само че този гратисен интервал ще продължи до началото на идната седмица, стана ясно още на брифинга.

Ще бъдат предоставени безвъзмездни антигенни проби на всички лаборатории от РЗИ, като ще се обвържат с пределна цена за пробовземане, посочи още здравният министър. 

" За хората от държавната администрация, които са на гише и обслужват жители, би трябвало да се основат условия за чиста среда - да се тестват тези хора, да са преболедували или да са имунизирани. ", разяснява още Кацаров.  Освен това, от " Информационно обслужване " ще създадат по този начин, че да се издава документ на всички преболедували с бързи проби, направени след 01.12.2020 година, тъй като от тази дата антигенните проби се признават у нас като законно доказателство за коронавирус. ", добави той. Досега електронният портал не е имал такава функционалност, изясни Кацаров.

Здравният министър разяснява и ограниченията, засягащи образователния развой. " Направили сме всичко допустимо учебните заведения да работят. Въведените ограничения са краткотрайни. Ние също желаеме образователният развой да бъде присъствен оптимално дълго време, само че сега сме в обстановка на неспособност това да се случи ”, сподели той. И добави, че алтернативата на сегашните ограничения е цялостен локдаун.

Припомняме, че съгласно ограниченията, които влизат в действие от през днешния ден, " зеленият документ " към този момент е наложителен за местата, където може да има скупчване на закрито. В това число влизат на заведения за хранене, нощни заведения, кина, театри, музеи, фитнеси и спортни зали, зали са басейни, молове както и търговски обекти на 300 кв. метра. Той е наложителен и за работещите в лечебни заведения, онкологични центрове, и такива за диализа, както и чиновниците в домовете за възрастни хора.

Очаква се до 4 седмици държавните чиновници и учителите евентуално също да бъдат задължени да работят със " зелен документ ". Сертификат може да получи всеки, който има доказателство за имунизация, преболедуване или негативен резултат от тест за COVID-19.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР