Серийните номера на машините за гласуване са изтеглени чрез жребий

...
Серийните номера на машините за гласуване са изтеглени чрез жребий
Коментари Харесай

С жребий изтеглиха серийните номера на машините за 2 април

Серийните номера на машините за гласоподаване са изтеглени посредством чоп с генератор на инцидентен принцип, наличен в интернет - RANDOM.ORG. Това оповестиха от Министерството на електронното ръководство.

На тегленето участваха специалисти от Български институт по метрология (БИМ), Български институт по стандартизация (БИС), представители на Обществения съвет на ЦИК, както и на политическите партии.

За първи път жребият бе предаван онлайн, а за втори следващ - извършен обществено. Целта на процеса бе да се удостовери видовете машини, а не всички налични такива. Това е заложено и в обновената Методика за оценяване и засвидетелствуване на сходството на доставените видове машини за гласоподаване, избрани от ЦИК.

Предстои машините да преминат през развой на засвидетелствуване, което се прави според член 213, алинея 3 от Изборния кодекс и условията на използваните механически спецификации. Четирите екипа виновни за това ще ревизират дали документите на машините, дава отговор на условията на ЦИК, Изборния кодекс и техническата спецификация.

Също по този начин БИМ ще извърши лабораторни проучвания за непозволени предавания в пространството от машините. В развой на определяне ще бъде и степента на сигурност на информацията, която устройствата съхраняват и обработват, както и дали софтуерът и хардуерът на машините дават отговор на параметрите, заложени в Изборния кодекс.

За да стартира и същинският развой по удостоверяването, ЦИК би трябвало да даде машините на Министерство на електронното ръководство в законовия период, заложен в Изборния кодекс.

Копие от протокола с изтеглените номера на машините е предаден на ЦИК, за даване на техническите устройства и съпровождащата документи в оптимално къс период.
 Няма потребност от акция по какъв начин се гласоподава с машини, хората се научили
Няма потребност от акция по какъв начин се гласоподава с машини, хората се научили

ЦИК обезпокоена, че може и да няма видеонаблюдение на броенето
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР