Серията Xeon ще получи повече ядра, за да се изравни

...
Серията Xeon ще получи повече ядра, за да се изравни
Коментари Харесай

AMD, внимавай: Intel подготвя огромен 120-ядрен процесор?

Серията Xeon ще получи повече ядра, с цел да се изравни с AMD EPYC, само че дали това ще е задоволително?

Емил Василев преди 54 секунди 1 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 11:09 | 27.03.2023

„ Това е безспорна изненада за всички нас “ – правосъдни реализатори започнаха да разказват и запорират имуществото на съветския цех Volkswagen

IT НовиниЕмил Василев - 20:10 | 27.03.2023

Производител на муниции в Норвегия не може да работи, тъй като център за данни на TikTok наоколо употребява цялото електричество

IT НовиниДаниел Десподов - 17:02 | 26.03.2023

Руснаци благодарение на невронна мрежа генерират изображения на тематика „ Ако Илън Мъск се бе родил в Съюз на съветските социалистически републики “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В Twitter е изтекла информация от презентация на Intel, която наподобява е идващото потомство процесори Xeon – артикули на Intel за сървъри и работни станции.

Особен интерес съставлява слайд, озаглавен „ Granite Rapids-AP on Birch Stream-AP “, в който се загатва за процесор с невероятните 120 ядра, два пъти повече от броя на процесорите от най-високия клас на Intel – процесора Xeon Platinum 8490H – страшилище с цена 17 000 $ и 60 ядра и TDP от 350 W.

Тези 120 ядра ще доближават TDP от 500 W и ще изискват нов цокъл, наименуван BR, със 7529 извода. Изтичането на информация допуска, че употребяваните ядра ще бъдат Redwood Cove „ Performance “ за разлика от ефикасните, които ще се впишат в друга продуктова категория, наречена Sierra Forrest. Очаква се както Granite Rapids, по този начин и Sierra Forest да бъдат пуснати на пазара след Emerald Rapids, продължението на сегашния Sapphire Rapids, планувано за по-късно тази година.

Твърде малко, прекомерно късно?

Процесорите Xeon, основани на Sierra Forest, може да се окажат с доста по-голям брой ядра, защото те са по-прости, с по-малки ядра, насочени към енергийна успеваемост, а не към безспорна продуктивност.

Разбира се, евентуално е да забележим процесори Xeon, които ще съчетават както ядра за продуктивност, по този начин и ядра за успеваемост, сходно на това, което се следи на фронта на потребителските процесори за настолни компютри. Едно от частите демонстрира четири евентуални SKU, едно от които евентуално ще приключи като Xeon W за работна станция на компютър.

Като се има поради, че документите датират от 2021 година (ако приемем, че са истински) и може да са били мощно обновени от този момент, постоянно е добре да одобряваме сходни изказвания с известна доза подозрение, изключително като се има поради, че тези артикули ще се появят едвам през 2024 година, три години след хипотетичното правене на тази презентация.

Какво ще направи AMD?

AMD разполага с редица процесори от серията EPYC с 96 ядра, които бяха пуснати на пазара през предходната и тази година. От ноември 2021 година знаем, че 128-ядрен артикул, част от серията Bergamo, ще се появи по-късно тази година с модифицирана архитектура Zen 4, която максимизира броя на ядрата, предлагайки допустимо най-вече влакна.

По този метод AMD ще може да настигне други по-нишови играчи като Ampere Computing, които прокарват високоядрени процесори с ниска консумация на сила (като Ampere Altra Max) за хиперскалатори и услуги като калкулации в облак.

Добавянето на повече ядра е обвързвано със личен набор от проблеми (разсейване и консумация на сила, продуктивност, разнообразни тесни места в паметта и т.н.), които се показват в намаляваща възвръщаемост. Най-новите процесори от серията EPYC на AMD употребяват 350 W за 96 ядра или малко по-малко от 3,7 W на ядро. По-финият индустриален развой, комбиниран с по-ниска скорост/по-добър IPC, би могъл да понижи тази стойност още повече и в композиция с по-щедро систематизиране на TDP в нов сокет (например 500 W).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР