Серията от скандали, които успя да забърка шефът на Съвета

...
Серията от скандали, които успя да забърка шефът на Съвета
Коментари Харесай

Най-после късат г*за на Соня Момчилова

Серията от кавги, които съумя да забърка шефът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова, потвърждавайки че кланетата в Буча са украинска агитация и че посолството на Украйна работи под напън против нея, най-накрая разклатиха стола ѝ. Възможно е до дни авторката на текста на незабравимата ария на Слави Трифонов " Ще ти скъсам гъза " (Момчилова твърди, че е горда с това свое произведение и не се срами от него), да бъде отстранена от регулатура, научи Lupa.bg. 

Острите реакции на посолството на Украйна в София против изявленията на Момчилова, към този момент са чути и в редиците на ГЕРБ. Депутати от партията през днешния ден непосредствено желаят оставката на Момчилова, за първи път против обществените ѝ прояви заприказва и комисарят, излъчен в регулатора от партията на Бойко Борисов - Галина Георгиева.

" На предходно съвещание болшинството от членовете на Съвет за електронни медии се разграничиха от изказванията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да уточни изявите си и да премисли държанието си. Явно обаче това не се е случило и нейното държание още веднъж е в дневния ред... Като народен представител обаче имам правото на съвет и отношение към резултатите от работата на регулаторните органи. Затова бих посъветвал госпожа Момчилова да подаде оставка като ръководител на Съвет за електронни медии и в случай че желае, да продължи с изявите на персоналното си мнение да го прави като член на регулатора от квотата на президента. След съвещанието, което изгледах, съм още по-убеден, че имаме потребност от нов Закон за радиото и малкия екран, който да регистрира настоящите провокации, както пред медиите, по този начин и пред медийния регулатор ", уточни в своя обява във фейсбук депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който се оказа, че е бил измежду феновете на постоянното съвещание на Съвет за електронни медии, предавано и онлайн в четвъртък.

Оказа се, че Момчилова към този момент губи поддръжка и в самия Съвет за електронни медии. Срещу нея за първи път заприказва представителката на ГЕРБ в регулатора Галина Георгиева. По-скромни рецензии направи и Габриела Наплатанова, от президентската квота в Съвет за електронни медии.  " Налага се за първи път да си разреша да помоля ръководителя на Съвета за електронни медии (СЕМ) да се въздържа от участия, в които е канен като ръководител и да показва отзиви, разнообразни от колегиалната позиция, от изводите от отчетите, които съветът е правил ", разяснява Галина Георгиева.

 
Темата за обществените изяви на ръководителя на съвета Соня Момчилова бе препоръчана за разискване в четвъртък от различен член на регулатора – Пролет Велкова (ДБ). Именно Велкова на предходното съвещание изиска оставката на Момчилова дружно с Симона Велева (ПП). Тогава обаче Габриела Наплатанова, Галина Георгиева и самата Момчилова дори не позволиха за разискване тази точка.

" Мисля, че на дневен ред пред нас още веднъж е доста противен въпрос, който е на дневен ред и в обществото ни - следващата медийна изява на председателката, следващата реакция от страна на украинското посолство в България ", разяснява Велкова по време на съвещанието.

По думите ѝ Момчилова за следващ път наскърбява жителите на Украйна, която безусловно несправедливо и нападателно нападната.

" В това си изявление (от 12 юли, пред БНР) вие казвате, че посолството на Украйна е реагирало под напън. Озадачаващо е. Под чий напън? Нали разбираме, че това е неприемливо да се твърди – че цяла една страна реагира на ваше обществено изказване под нечий напън ", сподели още Пролет Велкова.

Тезата, че ръководителят на Съвет за електронни медии би трябвало обществено да показва позиции, които са еднопосочни с тези на медийния регулатор като орган, бе подкрепена от Габриела Наплатанова, член на съвета.

" За да се избегне многостранно пояснение на думи на ръководителя, евентуално би следвало ръководителят, когато показва позиции по такива въпроси, да съгласува с останалите членове на съвета това, което той ще предприеме, каква медийна изява ще има и каква позиция ще застъпи там, като ясно разграничава своето персонално мнение ", разяснява Наплатанова, представена от Българска телеграфна агенция. Според нея това би трябвало да бъде написано в правилника на Съвет за електронни медии.

Момчилова: Не съм злепоставила регулатора
" Категорично считам, че не съм споделила нищо, с което да злепоставя регулатора. Казах, че позволявам, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие влияние, пояснение и спекулации с моите думи ", разяснява Соня Момчилова. Според нея тя не е обидила украинския народ, таман противоположното – обяснила е, че от нейна страна е налице цялостно състрадание, съчувствие и съпричастност към неговата орис.

" Предвид нерешителност, регистриран от Асоциация на европейските публицисти, който е разполагаем в работата на българските публицисти, които самодекларират автоцензура, аз считам, че ние би трябвало да бъдем поръчител и да бъдем сътрудник в тези доста сложни времена, в които би трябвало да се устоява на постистината ", сподели ръководителят на Съвет за електронни медии по време на днешното съвещание.

Соня Момчилова изясни, че постоянно прецизира в свои обществени изяви, когато показва свое персонално мнение. Тя уточни, че изявлението в стратегия “Хоризонт ” е било “много по-продължително ” и е претърпяло техническа обработка и монтаж. Момчилова разяснява, че е изразила персонално мнение във връзка въпрос за положението на българската публицистика сега. “Аз съм публицист с над 30-годишна процедура. Нормално е от страна на сътрудниците да има въпроси към мен в персонално качество ”, добави тя.

Момчилова бе назначена в медийния регулатор през лятото на 2021 година от президента Румен Радев. Преди това тя беше началник на пресцентъра на първото му служебно държавно управление отпред със Стефан Янев. Известна е като текстописец на песни на Слави Трифонов като " Ще ти скъсам гъза " " Под мостовете съм поставил тротил " и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР