Серия сигнали за разорани дюни от коли и кемпери на

...
Серия сигнали за разорани дюни от коли и кемпери на
Коментари Харесай

Серия сигнали за разорани дюни от коли и кемпери на плажовете по Северното Черноморие

Серия сигнали за разорани дюни от коли и кемпери на плажовете по Северното Черноморие са получили през последните седмици чиновници на Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна.

Автомобилите паркират нелегално върху дюните и по този начин нанасят непоправими вреди на локалната екосистема.

Най-често върху дюните паркират хора, които желаят да са близо и до колата, и до плажа. Повечето извършители се оправдават, че не са наясно със законите и с неналичието на осведомителни табели.

Досега през годината у нас са подадени 23 сигнала за паркиране върху дюни и против 79 коли-нарушители към този момент са подхванати дейности.

В разгара на летния сезон обаче крайморските общини би трябвало да активизират всичките си запаси, с цел да намерят решение на казуса и да получат помощ и от останалите институции.

" Най-вече общините да реализират контрола дружно с районните полицейски ръководства, защото техният човешки капацитет е доста повече. Всяка една община пое отговорност да се сложат табели. Да сложим едни огромни бордове, които да демонстрират на жителите, че не би трябвало да се паркира върху дюните. Докато няма съществено отношение от страна на всички жители, този проблем мъчно може да бъде позволен посредством табели. Трябва да се създадат съответните промени в нормативната уредба, с цел да има обособени места за паркиране ", съобщи Ерджан Ебатин, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна.

Първото и най-важно предложение съгласно него е покрай плажовете да бъдат построени задоволително паркинги тъй че да не се стига до нарушавания. Паркирането върху дюните поврежда естествена растителност в крайбрежната плажна линия – това е най-честото и съществено проваляне, което откриват на терен контрольорите. Проверките им демонстрират и друго – против нарушителите не оказват помощ даже поставените антипаркинг колчета.

" Тези колчета преди две седмици ги имаше, сега две от колчетата са изрязани и има паркирали коли върху дюни, което предстои на санкциониране ", добави Ерджан Ебатин.

Освен коли върху дюните паркират и каравани и кемпери, които остават там със седмици. Тогава и провалите върху дюните са по-големи, а естественото им възобновяване по-трудно. Откриването на тези извършители също е по-трудно.

" Много постоянно обаче огромна част от караваните и кемперите нямат регистрационни номера, заради което ни е мъчно да идентифицираме притежателите ", сподели още Стела Дочева, основен специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна.

Плажните дюни са значима и нежна част от крайбрежната екосистема. Ако това не е задоволително, с цел да се замислите дали да не паркирате по-близо до плажната си хавлия, ще ви напомним, че санкцията за това е от 100 до 1000 лв. за физически лица, а за юридическите може да стигне до 5000 лв..

Репортер: Петко Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР