Серия изказвания на лидери и депутати от Обединени патриоти в

...
Серия изказвания на лидери и депутати от Обединени патриоти в
Коментари Харесай

Управляващата коалиция не изглежда здрава, но едва ли ще се разпадне скоро

Серия изявления на водачи и депутати от " Обединени патриоти " напоследък направиха настоящи два въпроса: до каква степен е устойчиво националистическото обединяване и до каква степен е разтърсен съюзът му с партията на Бойко Борисов, с която е в ръководството.

Лидерите на две от трите партии в дребния съдружен сътрудник - Волен Сидеров ( " Атака " ) и Красимир Каракачанов (ВМРО), настояват, че ще изоставен държавното управление, в случай че Истанбулската спогодба бъде призната. Председателят на третата партия – Валери Симеонов (НФСБ), който е и вицепремиер, пък предприе офанзива против евродепутата Ска Келер, която накара държавното управление публично да се разграничи от изявата му.

В същото време от ГЕРБ не се отхвърлят от това конвенцията да бъде утвърдена и до момента в който изчакват мнението на Конституционния съд дали текстовете й опонират на Конституцията, не престават работа по контракта. Но няма да постановат силово ратификацията, даде обещание Цветан Цветанов, във фейсбук профила си. Именно Цветанов е апетитен от Сидеров като индивида в ръководещата партия, който постанова интернационалния документ.

Колкото министър председателят Бойко Борисов и ГЕРБ са отдадени на европредседателската роля на страната, толкоз Патриотите като че скапват европейския облик. Същевременно сред тях прехвърчаха обвинявания - Валери Симеонов упрекна Красимир Каракачанов и Вътрешна македонска революционна организация в узурпация на медийното пространство. Той заприказва и за напрежение в парламентарната група. В другите партии пък недоволстват от " прочувствените му изявления ".

Ще се разцепят ли патриотите?

Според депутати Валери Симеонов е заречен на ГЕРБ няколко депутати, които с кворумна игра да разрешат конвенцията да бъде призната. В неделя пред малкия екран си " Алфа " Сидеров повтори тезата си, че в случай че НФСБ поддържа Истанбулската спогодба, той ще подаде оставка като ръководител на парламентарната група. Ако има депутати, които не са в пленарната зала, с цел да гласоподават срещу, а по-късно не изоставен групата, аз ще се отдръпва, сподели той. В същото предаване той разгласи: " Цветан Цветанов е главният мотор, който движи и постанова приемането на скандалната Истанбулска спогодба. Не министър председателят Борисов, тъй като той е наясно с настроенията на хората ".

Сидеров добави, че в случай че някой събори държавното управление, това ще бъде Цветан Цветанов, поради " този метод и метод, по който се пробва да прокарва неща, които не се харесват и не се одобряват от българския народ ". Според него Цветанов и Симеонов се чуват по няколко пъти дневно. Симеонов отговори през днешния ден, че НФСБ няма да поддържа Истанбулската спогодба. " С Цветанов нито съм се чувал, нито съм се виждал. Той е с близо 10 години по-малък от мен и да ми дефинира държанието дали е допустимо ", сподели той пред Българска национална телевизия.

Депутати от обединението, в това число и от НФСБ, с които " Дневник " беседва, не считат, че има някакви съществени проблеми. Отричат и да има партийни разделения в парламентарната група. Признават обаче, че има напрежение сред Валери Симеонов, от една страна, и Каракачанов – Сидеров, само че не го считат за съществено, тъй като и преди се е появявало.

Депутат от ГЕРБ изрече мнение, че Валери Симеонов търси скандал и " съзнателно се прави на Тръмп ", с цел да притегля внимание и да си построява имидж, само че няма действителни аргументи за повреждане на " патриотичната " коалиция.

Ще има ли бракоразвод в ръководещата коалиция?

Позициите, заети от ГЕРБ и от " Обединени патриоти " за конвенцията, показват ситуцията като трагична - пред разкъсване на съдружните връзки. ГЕРБ обаче не може да си разреши предварителни избори в интервал, в който България ръководи Европейски Съюз. Не може да си разреши и да отстъпи пред дребния сътрудник, тъй като ще наподобява като сполучливо изнудване. А това би могло да ускори апетита на Патриотите. Тактиката на ГЕРБ наподобява е да протака ратификацията на конвенцията, като първоначално се чака мнението на Конституционния съд.

Политолози, с които " Дневник " беседва, считат, че държанието на Патриотите е подготовка за избори, само че не в този момент, а следващата година. През 2019 година предстоят европейски и локални избори.

Предизборно позициониране

Политологът Ружа Смилова вижда в държанието на " патриотите " позициониране за възможни предварителни избори, само че не и за предизвикването им на този стадий. Малките обединения страдат поради огромните си съдружни сътрудници и това е опит да се разграничат от ГЕРБ, с цел да натрупат позитиви, споделя тя. Според нея " патриотите " ще си тестват силата на Европейските избори и ще се пробват по-късно.

ГЕРБ са тези, които ще решат за предварителни избори

Не може да се приказва за предварителни избори, счита политологът Димитър Димитров. Дали ще има изключително гласоподаване ще се реши от ГЕРБ, неслучайно имаме 3 пъти предварителни избори, свикани от ГЕРБ, сподели Димитров. " Нагнетява се напрежение, само че това е надалеч от сюжета за разкъсване на връзки в двете обединения. Нещата ще останат такива каквито са, най-малкото до европейските избори ". Според него е нужна огромна експертна работа за конвенцията, с цел да бъде договорът подписан или отритнат. " Сегашното говорене е агитация ", сподели за " Дневник " Димитров.

Промени в обединението - във втората половина на годината

Политологът Милен Любенов, е на мнение, че разновидностите за промени и в двете обединения са вероятни. " Ако настъпват по-съществени промени в ръководещото болшинство, те ще са във втората половина на годината, след председателството ", разяснява той. Мисли, че предварителни избори ще има, само в случай че ГЕРБ ги провокира по стратегически аргументи, в случай че счита, че ще донесат триумф и ще образува болшинство.

Любенов счита, че е допустимо и преформатиране на болшинството, като се търси поддръжка на други партийни групи, примерно " Воля " и официално или неофициално - на Движение за права и свободи. " Те демонстрираха, че макар своята опозиционна изразителност, по доста въпроси играят с ГЕРБ ", напомни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР