Сериозно увеличение на случаите на скаралтина е регистрирано у нас.

...
Сериозно увеличение на случаите на скаралтина е регистрирано у нас.
Коментари Харесай

Пик на скарлатионата у нас! Има нови 121 случая само за седмица

Сериозно нарастване на случаите на скаралтина е записано у нас. Новите случаи за миналата седмица са 121.
Прочетете още
От началото на годината в страната са регистрирани 652 случая , а през миналата година за същия интервал са били едвам 155 или почти що се касае за последната седмица от  5 до 11 декември .  

Скарлатината е остро заразно заболяване , което протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Причинители са бета - хемолитичните стрептококи. Инкубационният интервал е от 1-10 дни.

Причинителите на болестта скарлатина са стрептококови бактерии от група А (GAS – Group A Streptococcus). В по-голямата част от случаите този тип стрептококи предизвикват бактериален фарингит (възпаление в региона на гърлото) при децата в учебна възраст. Други признаци в резултат на инфекцията са главоболие и тресчица, както и тънък червен обрив – сигнал за развиване на токсоинфекция - скарлатина.

Честотата на инфекциите със стрептококи от група А (фарингит и скарлатина) е най-висока през студените месеци. Огнища могат да се основат в детски и учебни колективи. Според епидемиологични изследвания безсимптомно носителство е високо в огнищата. 12-15% от децата и към 5% от възрастните в общата популация могат също да бъдат носители.

В редки случаи стрептококите от група А могат да причинят тежка, животозастрашаваща зараза, известна като инвазивна стрептококова зараза от група А (iGAS). Проявява се като бактериемия, пневмония или зараза на кожата и костите (целулит, остеомиелит, некротизиращ фасциит). Децата с вирусни инфекции като варицела или грип са изложени на по-висок риск от развиване на инвазивна зараза.

Инфекциите със стрептококи от група А се лекуват с антибиотици. Въпреки че най-заразни са болните с изразени симптими, по преценка на доктор може да се приложи лекуване и при открито носителство. Възможни затруднения от стрептококова зараза са появяването на ревматизъм и гломерулонефрит. Разликите в клиничното протичане се изясняват с токсичната продукция на микроорганизмите. Увеличението на респираторните болести, към които спадат инфекциите със стрептококи, се случва предстоящо след занижената циркулация по време на действието на противоепидемичните ограничения против COVID-19.

Към момента някои европейски страни (Ирландия, Франция, Нидерландия, Швеция и Англия) регистрират покачване на случаите на инфекции с инвазивни стрептококи като се записват и смъртни случаи в групата на децата до 10-годишна възраст. Тенденцията на покачването стартира от септември 2022 година Въпреки че проучванията не престават, данните от ранното типизиране допускат, че повишаването на случаите не е обвързвано със характерен или нов вариант, нито с повишение на антибиотичната устойчивост на стрептококите от група А. Поради тези обстоятелства Регионалният офис на Световната здравна организация и Европейският център за надзор на болесттите правят оценка риска от инвазивни стрептококови инфекции за общото население като невисок. Важно е при подозрение за инвазивен вид зараза причинителят да бъде лабораторно потвърден и да се стартира навременна терапия с подобаващи антибиотични средства.

За да се минимизира разпространяването на стрептококовите инфекции е належащо болните да се изолират и лекуват след консултация с общопрактикуващ доктор. Близките контакти на случаи на инвазивни инфекции със стрептококи от група А би трябвало да бъдат разпознати. Прилагат се ограничения в сходство с националните инструкции.

Предвид издръжливостта на причинителите във външна среда е належащо да се ускори хигиената на ръцете и повърхностите. 

Източник на болестта  са болните и заразоносителите. Болният е източник на болест от момента на пораждане на първите болестни признаци, от самото начало на боледуването и по време на възстановителния интервал.

Здраво носителство се среща приблизително в 4-8%. Възприемчивостта е към 35-40%. При скарлатината се следи латентна имунизация (придобиване на имунитет при контакт с заболели или носители). Това обуславя увеличението на невъзприемчивостта след интервали на повишен брой болни.  

Механизъм на предаване на болестта  – главно по въздушно - капков път (при поемане на въздух, съдържащ причинителя). Възможно е предаване на болестта по контактно - битов път (при непосредствено другарство при целувки, нечисти ръце и предмети, намиращи се в обкръжението на болния).

Противоепидемични ограничения:

Мерки по отношение на болните:  Изолацията и лекуването на болните се прави в дома или в инфекциозно поделение в продължение на 10 дни от деня на болестта. Преболедувалите се слагат под здравно наблюдаване, с оглед навреме разкриване на настъпили затруднения.

Мерки по отношение на контактните:  Контактните от предучилищна възраст и възрастните контактни, работещи в детски и родилни заведения се подлагат на 7-дневно здравно наблюдаване. При поява на скарлатина в детско и образователно заведение, децата от групата или класа на болния се слагат под здравно наблюдаване 7 дни. За същия пероид в съответната група на детското заведение не се одобряват нови деца, неболедували от скарлатина. На бактериологично проучване за бета -хемолитични стрептококи подлежат преболедувалите, съмнителните и застрашените от ревматизъм, прекарали ставни възпаления и сърдечни разстройства по отношение на предходни стрептококови болести, лица с вродени сърдечни пороци.

Текуща стерилизация:  Извършва се във всички пространства, населявани от болния.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР