Сериозно увеличение на обема на работа в годините и значително

...
Сериозно увеличение на обема на работа в годините и значително
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отчете 66 дела за корупция

Сериозно нарастване на размера на работа в годините и доста увеличение на успеваемостта във връзка с формираните досъдебни производства и влезлите в действие неоправдателни присъди. Това регистрира Специализираната прокуратура в отчета за активността на профилираната и апелативната профилирана прокуратура, отбелязва news.bg.

Анализ на работата бе показан през днешния ден на брифинг на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, а докладът е за интервала 2012 и 2020 година Този разбор бе пожелан от служебния правосъден министър Янаки Стоилов още при започване на мандата на първото служебно държавно управление. Тогава самият Янаки Стоилов бе сюрпризиран и засегнат, когато получи отвод отчетът да бъде направен в обозрим период.

" На всички нас е ясно, че правото и политиката са свързани, няма и по какъв начин да е другояче. Нека се надяваме, че като правова страна не правото ще служи на политиката, а противоположното - политиката би трябвало да служи на правото. Нямам съображение да се усещам като човек, който не си е приключил работата. Не единствено аз, а всички профилирани прокурори си правят работата. Имам съображение да считам, че тези офанзиви започнаха сега и се активизираха точно тъй като си вършим работата без взаимозависимост от никоя институция, а на база персонално разбиране и на база дадените ни разбори и разработки от Министерство на вътрешните работи и от Национална агенция за приходите ", сподели ръководителят на профилираното обвиняване Валентина Маджарова.

И акцентира още: " На тематика корупция може да сме горди с нашата работа. Само за миналата 2021 година (която не влиза в отчета, обхващащ интервала до 2020 година ) има формирани 66 каузи, а 16 са влезлите в действие неоправдателни присъди. Така че фактически имаме потребност от време, с цел да потвърдим, че сме ефикасни и ефикасни макар остарялата законова рамка. "

Иначе статистиката за интервала 2012-2020 година демонстрира доста нарастване на размера на работа и успеваемостта на профилираната прокуратура. Така да вземем за пример формираните преписки за присъединяване в проведена незаконна група са се усили 19-кратно за посочения интервал - от 369 до 7066, регистрират от спецобвинението. Повишавали се доста и сигналите и жалбите от жители, което пък показвало покачване на доверието в институция.

За закононарушения срещу Републиката са формирани 8 каузи, нито един обвинен от общо 15 все още не е оневинен, а 4-ма са наказани. По отношение на корупционните закононарушения също има наклонност за повишение на броя обвинявания - от 4 през 2012 до 86 през 2020 година.

" Много показателно за успеваемостта на профилираната прокуратура е това, че 1157 лица са с влезнала в действие присъда, а единствено 83 лица са били оправдани, което е 2,3%. Това е индикатор, който посочва доста добра успеваемост ", регистрира на собствен ред представителят на прокурорската гилдия и член на Висш съдебен съвет Калина Чапкънова.

Отчита се и по-голяма ежедневна натовареност на прокурорите от спецпрокуратурата, спрямо тези от окръжните такива - приблизително 1,12 каузи на дневна база преглеждат окръжните прокурори по отношение на 1,24 за спецпрокурорите през 2020, като наклонността е идентична през годините.

Значително било и доверието към спецпрокуратурата от страна на партньорските служби в Европейски Съюз и отвън него, регистрираха още ръководителите на институцията.

" В резултат на работата на Специализираната прокуратура през 2017 година бе свален мониторингът на България по тематиката проведена престъпност. Това е реалност, който не може да бъде оспорен и свидетелства само за доста положително взаимоотношение и свършена работа ", акцентира Маджарова.

И бе безапелационна - Специализираната прокуратура няма потребност от отбрана от желанията на ръководещите да бъде закрита, защото разполагат с най-важният мотив за опълчване на това желание - самата работата на институцията.

Докладът на профилираното обвиняване е обществено наличен на страницата на Висш съдебен съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР