Сериозно нарастване на пенсиите, отпуснати при специални условия на пенсиониране,

...
Сериозно нарастване на пенсиите, отпуснати при специални условия на пенсиониране,
Коментари Харесай

Ръст на пенсиите, отпуснати при специални условия

Сериозно повишаване на пенсиите, отпуснати при специфични условия на пенсиониране, отича Национален осигурителен институт. За интервала от 2019 година До 2022 година те се усилват с 50 032 или с 18%. Освен като брой, те се усилват и като дял в структурата на персоналните пенсии за стаж и възраст, изплащани от фонд " Пенсии “, за сметка на каузи на пенсиите, отпуснати при цялостен застрахователен стаж.

Най-голям дял през 2022 година заемат пенсиите при повърхностен застрахователен стаж. На второ място са тези на хората, работили при изискванията на първа, второкласен труд или при изискванията на под земята труд, следвани от пенсиите в понижен размер.

За обсъждания интервал точно пенсиите в понижен размер означават двукратно нарастване, което демонстрира, че нараства броят на хората, които при съществуване на нужния застрахователен стаж, само че при дефицит (до една година) на възраст за придобиване право на пенсия в цялостен размер се възползват от опцията да получат пенсия в понижен размер, написа Pariteni.bg.

Общият брой на новоотпуснатите персонални пенсии за стаж и възраст (вкл. отпуснатите по общия ред) за интервала от 2019 година до 2022 година бележи растеж от 4,8% (от 49 659 през 2019 година до 52 048 през 2022 г.). Почти половината от тях са пенсии, отпуснати при специфични условия на пенсиониране, чийто дял нараства за интервала от 47,3% на 49,3%.

Данните демонстрират, че най-вече са пенсиите, отпуснати при повърхностен застрахователен стаж, като за обсъждания интервал те нарастват с 1058 или с 9,6%. С максимален растеж както в безусловно, по този начин и в процентно изражение, са пенсиите в понижен размер – с 1915 или с 36%.

Най-рано с персонална пенсия за стаж и възраст се пенсионират балерините, балетистите и танцьорите в културни организации, а най-късно – лицата с повърхностен застрахователен стаж.

Личната пенсия за застрахователен стаж и възраст (ОСВ), отпусната при изискванията на член 68, алинея 1-2 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), е главният тип пенсия, който се отпуска от фонд " Пенсии “ на държавното публично обезпечаване (ДОО). Тя се получава от максимален брой пенсионери и заема най-голям дял в разноските за пенсии от фонда. Така наречената пенсия по общия ред се отпуска при придобиване на избран застрахователен стаж и навършване на избрана възраст.

В КСО обаче съществуват и редица разпореждания, регламентиращи придобиване право на пенсия при други (специални) условия.

Такива са:

– Пенсии при повърхностен застрахователен стаж (чл. 68, алинея 3 от КСО) – отпускат се при навършена избрана възраст и при недостигащ застрахователен стаж за придобиване право на пенсия по общия ред. За този тип пенсия изискуемата възраст е по-висока от възрастта, нужна за разпределяне на пенсия при цялостен застрахователен стаж, само че за сметка на това изискуемият най-малък автентичен застрахователен стаж е едвам 15 години;

– Пенсии в понижен размер (чл. 68а от КСО) – отпускат се на лица, които имат нужния стаж и им остава до една година до навършването на нужната възраст

– Пенсии за застрахователен стаж и възраст на балерини, балетисти или танцьори в културни организации (чл. 69а от КСО). При тях условието за стажа и възрастта са по-ниски от тези, нужни за придобиване право на пенсия по общия ред;

– Пенсии за хора, полагали труд при изискванията на първа, второкласен или при изискванията на под земята труд (чл. 69б от КСО). И за този тип пенсии продължителността на изискуемия застрахователен стаж и нужната навършена възраст са по-ниски спрямо тези, нужни за придобиване право на пенсия по общия ред.

Общият брой на персоналните пенсии за стаж и възраст (в това число пенсии, отпуснати по общия ред) за интервала 2019-2022 година понижава. Ако в края на 2019 година пенсиите са 1 500 620, то в края на 2022 година те към този момент са 1 420 640 или с 5,3% по-малко. Основна причина за това е понижението с 10,6% на броя на персоналните пенсии за ОСВ, отпуснати по общия ред, които за интервала са със 130 012 пенсии по-малко (1 221 963 в края на 2019 година и едвам 1 091 951 в края на 2022 г.). Това се дължи на плавното повишаване от началото на всяка календарна година на изискуемите за отпущането на този тип пенсия застрахователен стаж и навършена възраст.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР