Сериозно намалява броят на безработните висшисти в България, като в

...
Сериозно намалява броят на безработните висшисти в България, като в
Коментари Харесай

Министър Цоков: Сериозно намалява броят на безработните висшисти в България

Сериозно понижава броят на безработните висшисти в България, като в някои специалности е под 1 %, усилва се и приходът на приключилите студенти. За някои специалности приходът на приключилите студенти е 4000 лв., а в други - 6000 лв., сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на следващото, 13-о издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България.

Това е 13-ият рейтинг на университетите и може би той е най-хубавият, и демонстрира резистентност. Рейтингът демонстрира и някои забавни обстоятелства - усилва се броят на задграничните студени и са се повишили изявленията на българските учени в интернационалните бази данни, заяви министърът.

Той изясни, че рейтингът и данните от него се употребяват за образуване на политики във висшето обучение, като от него зависи и комплексната оценка за качеството в университетите. 

Данните от рейтинговата система са свързани и с Националната карта за развиване на висшето обучение в България. Рейтингът е доста значим и за кандидат-студентите, и за техните родители, тъй като дава данни за другите позитивни страни в обособените университети, сподели министър Цоков.

Той означи, че не е вест, че Софийският университет " Св. Климент Охридски " се класира на първите места в множеството професионални посоки.

Рейтингът демонстрира, че най-големите висши учебни заведения са Софийският университет, Пловдивският университет, Техническият университет, има и университети с под 1000 студенти, заяви просветителният министър.

Изданието на рейтинговата система за 2023 година съпоставя представянето на 51 упълномощени висши учебни заведения, предлагащи образование в България в границите на 52 професионални посоки въз основа на десетки индикатори. Те мерят разнообразни аспекти на образователния развой, научната активност, образователната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и районната значителност на висшите учебни заведения, както и реализацията на приключилите на пазара на труда.

Рейтинговата система съдържа информация и за най-често срещаните специалности измежду приключилите другите професионални посоки в другите университети, както и лист със специалностите, по които обособените висши учебни заведения дават образование. Целта е да се подкрепят кандидат-студентите в напъните им да създадат осведомен избор и да се ориентират в многообразието от благоприятни условия за образование, които се оферират от висшите учебни заведения в България. 

Представянето на новите данни от Рейтинговата система на висшите учебни заведения за 2023 година продължава в този момент в Министерството на образованието и науката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР