Сериозният удар от решението на американския президент САЩ да излязат

...
Сериозният удар от решението на американския президент САЩ да излязат
Коментари Харесай

Боян Чуков: Излизането на САЩ от иранската сделка е първа крачка от сложна стратегия

Сериозният удар от решението на американския президент Съединени американски щати да излязат от съглашението за Иран е нанесен извънредно върху Европа. Това разяснява пред " Хоризонт " интернационалният анализатор Боян Чуков, който направи оценка на предизвестеното решение на Вашингтон.

" Даденото от Тръмп заричане да направи Америка още веднъж велика значи тя да се замогне стопански като стартира да унищожава своите стопански съперници ", акцентира Чуков:

" Мога единствено да ви дам един образец - Иран беше поръчал 100 еърбъса, стокообменът на Франция през последната година и половина набъбна със 120%. Италия, Австрия, Германия, в това число и Англия, имат доста добър бизнес с иранците. Освен това, че пазарът е голям - това са 80 милиона население, той е кредитоспособен. От друга страна Иран разполага с тези въглеводороди, които Европа ги търси да ги набави, с изключение на тези, които получава от Руската федерация. Затова виждате, че трите М - Меркел, Макрон и Мей изрично са срещу това решение на Тръмп ".

Решението на Вашингтон за Иран не е непринудено и не е демонстрация на ексцентричния темперамент на американския президент, а става дума за доста комплицирана тактика, от която това е единствено първата крачка, акцентира анализаторът. По думите му, към този момент се основава конюнктура, в която вътре в Иран, с малко помощ извън, е допустимо да се направи някакъв вид на цветна гражданска война.

" Но внимание! Не става дума за офанзива със самолети, със сухопътни войски и по този начин нататък. Иранската войска е доста мощна, има добра противовъздушна защита, става дума Иран да бъде високомерен още веднъж от вътрешната страна. Ако си спомняте, преди да излезе от съглашението, Доналд Тръмп говореше за режима в Техеран, за това, че иранският народ е потискан и така нататък С налагането още веднъж на стопански наказания на Иран икономическото състояние в страната ще се утежни, общественото напрежение ще се увеличи ".

Според Боян Чуков част от проекта на американците за Централна Азия е да се опитат да " заградят " Иран: 

" Виждате какво става в Армения. Получиха плацдарм в Казахстан. Сега те стартират да се окопават в Каспийския район. Ако " вземат " и Иран, ще бъде доста по-лесно завземането на хардланда – сърцевината на Евразия и по този метод ще могат да бъдат обезвредени както Русия, по този начин и Китай ".

Определени специалисти смятат, че американците могат да отидат и до доста по-краен ход - линията Газа да отиде към Египет, а западният бряг на река Йордан - към Йордания, сподели още Чуков. Според него малко се хиперболизират връзките сред Русия и Иран, които в Сирия са ситуационни сътрудници:

" Руснаците има защо да са недоволни от Иран. Когато паднаха икономическите наказания, многото пари иранците ги дадоха на Западна Европа. Русия не получи нищо от това отваряне на Иран. В редица съветски разбори се прокрадва, че иранците се държат много високомерно с тях, в това число когато идват ирански делегации в Москва. От друга страна напрягането на ситуацията в Близкия Изток незабавно стартира да повишава цената на петрола ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР