Сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки в Напоителни системи

...
Сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки в Напоителни системи
Коментари Харесай

Ревизията в Напоителни системи откри нарушения при обществените поръчки

Сериозни нарушавания при провеждането на публични поръчки в " Напоителни системи " е посочил назначеният вътрешен одит на сдружението. Това съобщи в ефира на министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му, одитът посочил, че търговете са провеждани в интерес на избрани компании като са дисквалифицирани едни участници за сметка на други.

" Това може да докара до източването на " Напоителни системи " и неговата декапитализация, както и да сложи под риск приемането на европейско финансиране ", разяснява Иванов.

Старото управление на сдружението е отказало да подпише писма за преустановяване на противоречивите публични поръчки и по тази причина е отстранено. Назначен е нов ръб, отпред с Николай Чалъков.

Нито една от противоречивите поръчки не е достигнала до стадий на подписване на контракт за финансиране с Държавен фонд " Земеделие ", тъй че откакто връзките с определените компании бъдат прекъснати, няма да има риск за европейското финансиране, добави той. Средствата могат да се усвоят до края на 2025 година, тъй че има време да се проведат нови публични поръчки.

По думите на министър Иванов, " Напоителни системи " би трябвало да се раздели с половината от 70-членната си администрация. Според него, щатът там е раздут, а заплатите безпричинно високи - чиновниците в администрацията взимат приблизително към 2500лв. - 3000лв. на месец, а инженерите в регионалните звена - към 800лв.-900лв. В същото време в бюджета на сдружението има огромни отговорности и доста от активите му са запорирани.

Констатациите на одита за нарушаванията при провеждането на публичните поръчки са предадени на ДАНС и Министерство на вътрешните работи. На новоназначения изпълнителен шеф Николай Чалъков е направена обстойна инспекция и не са открити производства против него, добави министър Иванов.

Работи се и по укрепването на язовир Огоста като министерството на стопанската система и промишлеността към този момент е изготвило проект за деяние, съобщи Иван Иванов.

По мотив случая с убития овчар в с. Антон, министър Иванов съобщи, че ще се промени метода на финансиране на земеделските производители у нас, с цел да се спре със случаите, в които огромно количество европейски средства се концентрират в един производител за сметка на доста други. Оттук нататък добавки ще се изплащат единствено на аграрни производители, които потвърдят действителна продукция. Целта е да се сътвори междинен клас производители, които да се трансфорат в гръбнака на производството у нас.

" Средства ще се отпускат, обвързани с произвеждане – ще се финансират тези, които дават принос към брутния вътрешен артикул на България. Така ще достигнем и до друга наша цел - да изнасяме краен артикул, а не суровина. Целта е да върнем на пазара българските артикули. Производителите, които потвърдят продукция за предходната година, ще могат да се възползват от средствата по схемата " де минимис ". В бюджета на министерството има заложени и още 11 млн. лева, които би трябвало да се усвоят до юни и биха помогнали на производителите да се оправят с високите цени на газа и тока. Те ще бъдат разпределени откакто България нотифицира Европейската комисия ", обясни Иван Иванов.

Земеделският министър прикани и за ограничения против спекулата на цените на храните. Той подсети, че министерството на стопанската система и промишлеността разгласява постоянно борсовите цени на главните хранителни артикули, с цел да се вижда разликата сред цената, на която продава производителят и тази, на който купува потребителят. Предстоят инспекции и във връзка с вноса на храни от трети страни, който, по думите на Иванов, също ощетява българския производител. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР