Сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки в Напоителни системи

...
Сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки в Напоителни системи
Коментари Харесай

Министерството на земеделието откри сериозни нарушения в Напоителни системи

Сериозни нарушавания при провеждането на публични поръчки в " Напоителни системи " е посочил назначения вътрешен одит на сдружението. Това съобщи в " Денят стартира " министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му одитът посочил, че търговете са провеждани в интерес на избрани компании като са дисквалифицирани едни участници за сметка на други. Това е може да докара до източването на " Напоителни системи " и неговата декапитализация, както и да сложи под риск приемането на европейско финансиране, разяснява Иванов.

Старото управление на сдружението е отказало да подпише писма за преустановяване на противоречивите публични поръчки и по тази причина е отстранено. Назначен е нов ръб, отпред с Николай Чалъков.

Нито една от противоречивите поръчки не е достигнала до стадий на подписване на контракт за финансиране с Държавен фонд " Земеделие ", тъй че откакто връзките с определените компании бъдат прекъснати, няма да има риск за европейското финансиране, добави той. Средствата могат да се усвоят до края на 2025-а година, тъй че има време да се проведат нови публични поръчки.

По думите на министър Иванов " Напоителни системи " би трябвало да се раздели с половината от 70-членната си администрация. Според него щатът там е раздут, а заплатите безпричинно високи - чиновниците в администрацията взимат приблизително към 2500лв. - 3000лв. на месец, а инженерите в регионалните звена - към 800лв.-900лв.

В същото време в бюджета на сдружението има огромни отговорности и доста от активите му са запорирани.

Констатациите на одита за нарушаванията при провеждането на публичните поръчки са предадени на ДАНС и Министерство на вътрешните работи. На новоназначения изпълнителен дикретор Николай Чалъков е направена обстойна инспекция хи не са открити производства против него, добави министър Иванов.

Работи се и по укрепването на язовир Огоста като министерството на стопанската система и промишлеността към този момент е изготвило проект за деяние, съобщи Иван Иванов.

По мотив случая с убития овчар в с. Антон, земеделският министър съобщи, че ще се промени метода на финансиране на земеделските производители у нас, с цел да се спре със случаите, в които огромно количество европейски средства се концентрират в един производител за сметка на доста други. Оттук нататък добавки ще се изплашат единствено на аграрни производители, които потвърдят действителна продукция. Целта е да се сътвори междинен клас производители, които да се трансфорат в гръбнака на производството у нас.

" Вече средствата ще се отпускат, обвързани с произвеждане – ще се финансират тези, които дават принос към брутния вътрешен артикул в България. Така ще достигнем и до друга наша цел - да изнасяме краен артикул, а не суровина. Целта е да върнем на пазара с българските артикули. " - сподели Иванов.

Производителите, които потвърдят продукция за предходната година, ще могат да се възползват от средствата по схемата " де минимис ". В бюджета на министерството има заложени и още 11 млн. лева, които би трябвало да се усвоят до юни и биха помогнали на производителите да се оправят с високите цени на газа и тока, съобщи Иван Иванов. Те ще бъдат разпределени откакто България нотифицира Европесйката комисия.

Земеделският министър прикани и за ограничения против спекулата на цените на храните. Той подсети, че министерството на стопанската система и промишлеността разгласява постоянно борсовите цени на главните хранителни артикули, с цел да се вижда разликата сред цената, на която продава производителят и тази, на който купува потребителят. Предстоят инспекции и във връзка с вноса на храни от трети страни, който, по думите на Иванов, също ощетява българския производител.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР