Сериозен спад в търсенето на дърва за огрев от домакинствата

...
Сериозен спад в търсенето на дърва за огрев от домакинствата
Коментари Харесай

Дърва за зимата: Повече дърва, но по-малко клиенти

Сериозен спад в търсенето на дърва за огрев от семействата регистрират в Северозапада. Каква е повода за това и какви са сега цените?

В момента складовете с дърва за огрев в Северозапада са цялостни и не се чака ред, твърдят както горските, по този начин и търговци. Но напор от клиенти няма.

Домакинствата на дърва могат да дадат поръчките си посредством кметовете по места или непосредствено в складовете на горските предприятия

„ Миналата година и по-миналата беше някаква нервност. Не беше обикновено това нещо. Сега всичко е умерено. Цените малко варират - нарязани и нацепени дърва, доставени до клиента, са 160 лв. “, споделя Петър Петров, който е търговец на дърва за огрев.

От 170 лв. за кубик предходната година, цената през тази се движи сред 150 и 160 лв., само че семейство Йотови от село Царевец е решило тази есен да си спестят този разход. „ Миналата година ги взехме повече, тъй като мислехме, че ще станат доста скъпи, бяха по 170 лв.. Сега не знам какъв брой са, само че за нашите пенсии е скъпо “, изяснява Христинка Йотова.

Най-евтини са в Бургас и Казанлък

Търсенето е в пъти по-малко от предходната година, регистрират от  Северозападното държавно дружество. „ Имаше презапасяване, хората ги беше боязън може би поради войната, че ще има спиране на електрозахранване “, разяснява тематиката и инж. Крум Николов, който е шеф на ДГС-Враца.

Точно поради страховете към доставките на газ, част от семействата предходната зима избраха да се топлят на дърва. Сега обаче се връщат към синьото гориво.  Новите стратегии за енергийна успеваемост и непорочност на въздуха също водят до по-ниско ползване на дърва.

Предвидено е чуване на министъра на стопанската система

„ Специално за територията на нашето стопанство - Враца, общинската администрация има самодейност за подменяне типа отопление. Финансира се закупуване на климатици “, изяснява инж. Николов.
Цената на пелетите също варира, само че в доста по-голям диапазон – сред 650 лв. за звук непосредствено от производител до 900 в някои хранилища.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР