Сериозен спад в износа на стоки от България за страни

...
Сериозен спад в износа на стоки от България за страни
Коментари Харесай

Сериозен спад при износа на стоки от България за страни от Европейския съюз

Сериозен спад в износа на артикули от България за страни от Европейския съюз /ЕС/. Това демонстрират формалните данни на Националния статистически институт /НСИ/. Намалението е с 9% в интервала януари – декември 2023 година. 

Износът се равнява през този интервал на общо 52 278.9 милиона лв. . Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които образуват 61.1% от износа за страните – членки на Европейски Съюз .

При износа, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, максимален растеж е маркиран в бранш „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (13.0%). Най-голям спад се следи в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (64.6%).

През ноември 2023 година износът за Европейски Съюз понижава с 16.5% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 4 520.0 млн. лв. .

Вносът на артикули в България от Европейски Съюз през интервала януари – ноември 2023 година понижава с 2.5% по отношение на същия интервал на 2022 година и е на стойност 53 340.3 млн. лв. (по цени CIF). Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Нидерландия.

При вноса, разпределен съгласно Стандартната външнотърговска подредба, най-голямо нарастване е регистрирано в бранш „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (17.1%). Най-голям спад се следи в бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (64.7%).

През ноември 2023 година вносът на България от страните – членки на Европейски Съюз, понижава с 8.4% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 5 081.6 млн. лв. .

Външнотърговското салдо (износ FOB – импорт CIF) на България с Европейски Съюз през интервала
януари – ноември 2023 година е негативно и е на стойност 2 061.4 млн. лв. .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР