Сериозен скок в цените на млечните продукти у нас, съобщава

...
Сериозен скок в цените на млечните продукти у нас, съобщава
Коментари Харесай

Цената на сиренето е скочила с близо 50% за година

Сериозен скок в цените на млечните артикули у нас, оповестява Българска национална телевизия.

Само за 12 месеца, цената на кравето сирене, да вземем за пример е скочила с съвсем 50 %.

Според данните на Държавната комисия по стоковите тържища, растежът при кашкавал " Витоша " е 47 %, кравето сирене е скочило с близо 50 %. За кисело мляко даваме приблизително 37 % повече, а при прясното мляко цените са скочили с 21 %.

" Рязко вдигналите се тази година, в случай че съпоставяме към същия интервал предходната, енергийните запаси. Оттук и петролните производни - опаковки и всичко останало. Почти няма нещо, което да не е вдигнато с 40-50 % ", сподели Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Сериозен скок има и в цените на главната суровина - млякото.

" Суровото мляко, в случай че го съпоставяме с миналата година и то е някъде с 50-60 % вдигнато. Това е главната суровина и е 50-60 % от цената на продукта ", сподели Зоров.

И въпреки всичко даже в тази обстановка клиентите имат потребен ход:

Оказва се, че да си купиш млечни артикули от фирмен магазин на дребна мандра излиза надалеч по-изгодно от това да посетим огромен хипер маркет.

А за една и съща марка кисело мляко в хипермаркет, ще дадем с към 50 стотинки повече в сравнение с, в случай че го купим от фирмения магазин, сподели репортерската ни инспекция.

" Все повече хора прибягват до това да си купуват млечни артикули непосредствено от фермите и това по някакъв метод балансира ниските в района изкупни цени ", сподели Симеон Караколев от Национална козевъдна и овцевъдна организация.

Паралелно със скока на цените на същинските млечни артикули, се следи растеж и при имитиращите, регистрират още от сектора.

" Конкуренцията в млекопреработката е задоволително огромна, с цел да има далавера. По-скоро тук се следи едно повишение на цените на имитиращите артикули, нелогично. Използват глада на пазара за такива артикули и употребяват опцията да завоюват повече пари ", сподели Симеон Караколев.

Затова не пропускайте да прочете етикета на продукта, който купувате, с цел да не се окаже, че за имитиращ сте дали повече, в сравнение с за подобен от същинско мляко.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР