Сериозен скандал се разрази в Столичния общински съвет, след като

...
Сериозен скандал се разрази в Столичния общински съвет, след като
Коментари Харесай

Скандал в Столичния общински съвет заради места на опозицията

Сериозен скандал се развихри в Столичния общински съвет, откакто ръководещото болшинство на ГЕРБ и " Обединени патриоти " в Столичния общински съвет ограничи представителите на " Демократична България " в две общински комисии – по превоз и за връзки с гражданското общество.
Промените се постановиха откакто двама на двама общински съветници съветници напуснаха своите места.  Владислав Панев от Демократична България беше определен за народен представител в 45-ото Народно заседание и още веднъж е претендент за изборите на 11 юли, а Любомир Георгиев стана член на Централната изборна комисия.
Техните места по квотен принцип трябваше да бъдат заети от Борис Милчев (ДБ) и Пеню Пенев (ДБ), които обаче са специалисти в други области. 
„ Това наложи някои вътрешни разбърквания по ресорите на съветниците на демократите. Според правилника съставът на комисиите се разпределя на квотен принцип според от размера на групите. Всеки консултант има право да участва в до 3 комисии съгласно компетенциите си. В началото на активността комисиите бяха гласувани накуп и тогава правилата бяха спазени. Сега, след измененията в състава на СОС обаче болшинството реши да “приватизира “ няколко комисии, като ги остави с по-малка съпротива ”, допълват от „ Демократична България ”.
Досегашният консултант Тома Белев е бил освободен като член на комисията за връзки с гражданското общество, само че не е бил определен в комисията по превоз и пътна сигурност и СОАПИ. Новият консултант Борис Милчев не е бил признат в комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, където е неговата експертна мощ. Мнозинството в СОС е отказало да освободи Михаил Паргов от комисията по архитектура. По този метод „ Демократична България “ остава с човек по-малко в комисията по превоз и надзорния съвет на СОАПИ поради непопълване на броя.
„ Това е безусловно невиждано държание, което лишава „ Демократична България “ от опцията да взе участие на експертно равнище в основни комисии на СОС и опция да влияем върху бъдещето на значими браншове. Мнозинството от ГЕРБ-СДС и „ Патриотите “ на процедура оставиха комисиите без мощна съпротива. Това е нова форма на приватизация в ръководството на София “, разяснява Яна Тодоранова от групата на „ Демократична България “.
Действията на болшинството бяха коментирани и от представителя на „ Спаси София “ Борис Бонев :
" ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация направиха атентат върху демокрацията в София. Вчера те, от позицията на ръководещи, гласоподаваха против правото на съветници от Демократична България да заемат полагащи им се места в комисии на Столичния общински съвет. Равноправният достъп до комисиите на всички общински съветници, без значение дали са от ръководещите или от опозицията, е обезпечен от закона и пиедестал на демокрацията! Двойният стандарт изпитавам и върху себе си, защото единствен, към този момент над година, нямам достъп до Председателския съвет на СОС ", написа той.
 Столичният общински съвет одобри облекчения за живущите към трасето на трамвай № 5 Столичният общински съвет одобри облекчения за живущите към трасето на трамвай № 5
Столичният общински съвет одобри облекчение за жителите, които живеят към трасето на трамвай № 5, което следва да бъде ремонтирано....

Отговорът на ГЕРБ
Групата на ГЕРБ-София от своя страна излезе с позиция, oпровергавайки Борис Милчев. 
„ Шок! Бомба! Ужас! “ ГЕРБ в Столичния общински съвет извърши атентат против демокрацията или не позволи лобистки ползи през задния вход.
Макар че политическото посланичество на партиите в този мандат на Столичния общински съвет не е съществено променено спрямо предишния, качеството на работата му страда. Изборът на някои партии, за това какви хора да включат в листите си и надлежно да създадат общински съветници докара до внезапен спад в равнището на дебатите и на концепциите.
 СОС усъвършенства транспортната скица на градския превоз след въвеждането в употреба на третия лъч на метрото СОС усъвършенства транспортната скица на градския превоз след въвеждането в употреба на третия лъч на метрото
Столичният общински съвет ще прегледа предложение за усъвършенстване транспортната скица на всеобщия градски превоз, след въвеждането в...
Общински съветници си разрешават да се изявяват като съдии от последна инстанция, квалифицирайки сътрудниците си като нарушители при всеки мотив, който е обект на медийно внимание и внасяйки отчети за оповестяване на административни актове, издадени от кмета за противозаконни. Общинският съвет не е нито приятелски, нито Народен съд. Неговите пълномощия и отговорности са напълно разнообразни. А това, че си получил доверието на една част от софиянци, само че искаш повече власт, не извинява неналичието на образование и потребността да проявяваш почитание към институцията, която краткотрайно представляваш.
Последното обвиняване, което получихме е, че на сесията на Съвета – на 10 юни 2021г., ние от ГЕРБ сме умъртвили демокрацията. Убили сме я посредством „ похищение и приватизиране на общинския съвет “. Оръжието на убийството е отчет за смяна в състава на комисиите към Столичен общински съвет.
С този отчет предложихме на общинските съветници, новоприсъединилите се към съвета сътрудници да заемат местата на няколкото, които го напуснаха. Промените изцяло резервират квотния принцип при систематизиране на местата, тъй че всяка политическа мощ да има пропорционална на доверието, получила на последните избори представителност. Тоест на мястото на напуснал сътрудник от Демократична България влиза различен сътрудник от същата коалиция.
„ Престъплението “ ни очевидно се състои в това, че не допуснахме Борис Милчев, който Демократична България вкараха в Столичен общински съвет да смени собствен сътрудник от същата партия в комисията по архитектура и градоустройство. Партийната квота е значима, само че още по-важна е личността.
Борис Милчев е към този момент някогашният чиновник в Направление архитектура и градоустройство на Столична община – служебните му задължения са включвали повсеместен надзор по законосъобразността по разработване, действане и одобрение на Общия организационен проект от 2007 година и неговото изменение през 2009 година, както и всички процедури по осъществяване на публични поръчки на направлението. Негови подписи стоят с цел да удостовери законността на разрешението за градеж на „ Златен век “ 2012 година, под производството по изменение на подробния организационен проект за заличаване на къщата на Гешов, под всички отчети, свързани с новопредвидено застрояване в жилищни комплекси. Човек, позволил поредност от пакости и обвинител в същите тях – това е двойната игра на този скъп специалист, през днешния ден политик. Преди да концентрира качествата си в София, той е и заместител министър на Регионалното развиване по времето на Евгений Бакарджиев.
 Демократична България в СОС: Софиянци демонстрираха на кого имат доверие Демократична България в СОС: Софиянци демонстрираха на кого имат доверие
На 4 април, жителите на София ясно демонстрираха, че освен са чули, само че и поддържат нашите претенции за това столицата да се ръководи по н...
Поредният наследник на извънредно сполучлива майка, която в своята напреднала пенсионна възраст развива забележителен бизнес в областта на строителното предприемачество, строителния контрол и консултантски услуги, придобивайки десетки парцели в столицата и по Черноморието и консултирайки съществени клиенти като да вземем за пример Артекс.
Хората, повярвали на Демократична България вкараха Борис Милчев в Столичния общински съвет. Той има достъп до цялата информация и документи, до които един общински консултант има по закон. Той, като общински консултант, има правото на глас по какъв начин да се развива София, има правото даже да взе участие в работата на комисията по архитектура и градоустройство като всеки различен общински консултант. Ние сме на безапелационната позиция да не допуснем гласът му да е решителен тъкмо в тази комисия. Надяваме се в останалите две, на които стана член, да не се преглеждат проблеми, непосредствено засягащи интереса на процъфтяващия „ бизнес на мама “.
Тази наша безапелационна позиция ще остане непроменена. С признатите промени в отчета се резервира квотния принцип във всички комисии без Транспортна. Настояваме и чакаме в незабавни периоди сътрудниците от Демократична България да внесат отчет с предложение за попълване на състава на тази комисия. Защото това е методът да заемеш полагащото се място и да носиш полагащата се отговорност.
И за край ще се възползваме от опцията да напомним на всеки енергично защитаващ погазените ползи на фрагментите на Демократична България, че при започване на мандата те бяха поканени да излъчат по един заместник- ръководител на всяка отраслова комисия на СОС. Те отхвърлиха. С всички искания към работата на комисиите и техния състав, може би е време да проявят интензивност и да се възползват от този инструмент, с цел да свършат и малко работа вместо да се изявяват като безконечната жертва.
Но на измислените герои им трябват и измислени злодеи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР