Сериозен ремонт ще бъде извършен на Паметника на Шипка през

...
Сериозен ремонт ще бъде извършен на Паметника на Шипка през
Коментари Харесай

Започна сериозен ремонт на Шипка

Сериозен ремонт ще бъде осъществен на Паметника на Шипка през 2023 година Проектът за реституция и консервация към този момент е утвърден от министъра на културата Атанас Атанасов и планува цялостна замяна на фугиращите смеси по четирите фасади на паметника, както е каменната обшивка по ръбовете му.

Това изясни шефът на националния парк-музей " Шипка-Бузлуджа " Чавдар Ангелов по Българска национална телевизия.

" Ще се построи нов бетонов пиедестал за стълбите към северния вход на паметника и след това ще се върнат истинските плочи на стълбите.

Всички изчезнали оловни обшивки, паднали от ураганните ветрове ще се възстановят. Целта е да се предотврати проникването на влага ", разясни той. Проектът планува и ремонт в музея, където ще се възвърне напълно каменната обшивка, добави Ангелов.

Паметникът на Шипка, който е издигнат от 1922 до 1930 година на връх Свети Никола по концепция на ветерани-опълченци, е с височина 31.5 м.

Негови проектанти са арх. Атанас Донков и скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров. Досега е имало единствено един непълен ремонт при започване на 80-те години на ХХ век, изясни Ангелов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР