Сериозен проблем за седмокласници и техните родители. Оказва се, че

...
Сериозен проблем за седмокласници и техните родители. Оказва се, че
Коментари Харесай

Абсурд! Без втора дата за седмокласниците, ако са били болни на външното оценяване

Сериозен проблем за седмокласници и техните родители. Оказва се, че в случай че дете не може да се яви на изпита за Национално външно оценяване по здравословни аргументи, не може да разчита на аварийна дата, оповестява БТВ.

Стомашен вирус и повръщане прекъсват седмокласничката Ива да реши дилемите на изпита по математика през вчерашния ден. Все отново съумява и предава отговорите си.

" Това беше алена лампа да се запитам: Какво се случва с децата, които не могат да се оправят с неразположение и не могат да стигнат до матура? Какво се случва с дългогодишния труд, упоритости, предпочитание? ", съобщи майка ѝ Дарина Сарелска.

" При счупена дясна ръка ученикът би трябвало да е в независима стая с учител-консултант ", дават отговор от МОН.

Заразени с ковид и техни контактни също са в разнообразни пространства. От просветното министерство оповестяват, че единствено едно дете не се е явило на изпит за 7. клас поради шарка и не е получило позволение от здравната ревизия.

Попитахме има ли втора дата за полагане на изпита, отговорът е негативен. Причината - би трябвало да има равни условия за всички деца, с еднакъв изпитен материал.

" Определяне на спомагателни дати за изпити или осъществяване на изпити онлайн биха били дискриминационни по отношение на големия брой останали възпитаници, които се явяват на изпитите по нормативно избраните правила ", изясняват от МОН.

Оттам допълват, че за кандидатстване могат да се употребяват оценките от свидетелството за главно обучение. Към тях обаче се прибавят точките от матурата, които в тази ситуация ще са 0.

" Има деца, които са работили години наред, мечтали са и системата им споделя: жив, починал - на изпит. Не просто прочувственото ти здраве няма никакво значение през вчерашния ден разбирам, че и физическото няма значение ", съобщи още Сарелска.

За разлика от учениците в 7. клас, за тези от 12. клас има друга дата през август.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР