Сериозен проблем притеснява хотелиерите в Бургаско, които са приели в

...
Сериозен проблем притеснява хотелиерите в Бургаско, които са приели в
Коментари Харесай

Ще платят ли на хотелиерите за украинските бежанци? Не е ясно

Сериозен проблем тормози хотелиерите в Бургаско, които са приели в базите си украински бежанци. От 1 до 5 април те ще би трябвало да фактурират нощувките за месец март, само че условията на Министерството на туризма са извънредно високи и както се оказва – неизпълними, най-малко към този миг.

За да се одобряват разноските, би трябвало да са налице две кумулативни предпоставки – регистриране в Единната осведомителна туристическа система (ЕСТИ), което се прави от хотелиерите, при регистрацията на рецепция и второто – приемане на краткотраен статут на протекция. Ако едно от тях не е налице, е съображение да се откаже заплащането, споделя хотелиерът Радостин Дачев, представен от Флагман.бг. Той е приел близо 300 украински бежанци в хотела си. Рискът, който приема, е сериозен

„ Основните им проблеми, които към този момент не са единствено техни, само че и наши, са тъгите с тази регистрация. Статутът се получава прекомерно постепенно, системата е тромава! Не забравяйте, че над 90 % от тези хора са майки с деца, някои от тях са пеленачета. Те би трябвало да ги вземат до тук, да се явят персонално и да се записват. Ние, хотелиерите, поискахме този статут на протекция да отпадне, само че нашата концепция не бе призната. Сега с право сме обезпокоени, тъй като поради бавната обработка нашите посетители към момента не са получили документите си “, сподели пред Флагман Дачев.

Той призна, че Министерството на туризма има формалното съображение да откаже заплащането, само че тогава се влиза в сериозен проблем, защото условията не са изпълнени не по виновност на хотелиерите, а по виновност на страната, която е забавила издаването на краткотрайния статут.

Другият проблем, за който още преди седмица ни алармираха хотелиери, е, че няма сложена дата за заплащане на фактурите. Има посочен период единствено за издаването им – от 1 до 5-то число всеки месец, само че не и за заплащането.

Бизнесът, който отвори базата си, с цел да одобри украинските бежанци, се тормози, че преди сезона може да бъде лишен от ликвидни средства, в случай че заплащанията се забавят по-дълго от нормалното. Според тях рационалният период е да се заплаща месец за месец.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР