Сериозен проблем е увеличението на минималната заплатаВ тежко финансово състояние

...
Сериозен проблем е увеличението на минималната заплатаВ тежко финансово състояние
Коментари Харесай

В състояние на фалит са 11 болници в страната

Сериозен проблем е нарастването на минималната заплата


В тежко финансово положение са 31 общински лечебни заведения в страната, като 11 от тях са на практика във банкрут. Всички те обезпечават безвъзмездна здравна помощ на близо 2 милиона популацията, което няма опция за достъп до опазване на здравето. Това стана ясно по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие във вторник, отдаден на разискването на ограничения за излекуване на лечебните заведения.

В най-малко 10 общини е налице доста сериозен проблем, защото няма частни структури, на които пациентите да разчитат, обясниха зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев. Местните лечебни заведения имат големи отговорности, просрочени заплащания и неизплатени заплати.

Основен проблем на лечебните заведения, които са в положение на банкрут, е че разноските за месечните хонорари на личния състав и внасянето на осигуровки, са по-големи от приходите.

С нарастването на минималната работна заплата от 1-ви януари 2018 година доста от лечебните заведения на процедура ще престанат да действат, зави пред “Труд ” доктор Тотев.

Актуална информация сочи, че разноските за заплати в общинските лечебни заведения у нас са приблизително 83%. С други думи от следващата година те ще работят единствено за хонорари, за сметка на останалите им разноски.

Предложението на КНСБ е основаване на фонд за подкрепяне на общинските клиники и някои от тях да получат статут на предпазени.

Зам.-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков уточни, че сега се прави разбор по области и оценка на рисковете като за всяка болница ще се търси самостоятелен метод. По думите му общите отговорности на общинските лечебни заведения, които са над 70, са 100 млн. лева От тях просрочените са 46 милиона лв..

Надлимитната активност, която не е изплатена е 4,409 млн. лева Приходите на общинските лечебни заведения са 37,5 млн. лева, от които 32 млн. са разноски за работна заплата. Те имат задължения за лекарства на стойност 5,6 млн. лева

Задължения


Медиците в Ловеч не престават митинга си


Медиците от болничното заведение в Ловеч излязоха през днешния ден за втори ден на митинг. На 11 декември личният състав на едно от най-задлъжнелите лечебни заведения в страната пристъпи към предупредителни протестни дейности, които ще продължат и през идващите дни. Ръководството и медиците излязоха с декларация, в която упорстват за решения на тежката финансова рецесия, в която е изпаднало лечебното заведение.

Персоналът упорства и да получи възнагражденията си за септември, октомври и ноември.

Ако настояванията на медиците не бъдат чути, в четвъртък сутринта ще преминат към ефикасни дейности и ще спрат работа. Сметките на лечебното заведение са запорирани, средства няма даже за консумативи и медикаменти. От началото на годината са напуснали над 100 леари, медицински сестри и санитари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР