Сериозен отговор на издигнатите преди около 4 месеца искания от

...
Сериозен отговор на издигнатите преди около 4 месеца искания от
Коментари Харесай

Полицаите готови за ежедневни протести по време на Председателството

Сериозен отговор на издигнатите преди към 4 месеца претенции от полицейските синдикати няма и е напълно обикновено да продължим да упражнява правото си на митинг. Това съобщи ръководителят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Валентин Попов по БНР .

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов сложи акцент върху подхванатите дейности за възстановяване на социално-битови условия за работа на чиновниците във вътрешното министерство. Той даде образец с отделените 39 милиона лв. в допълнение, получени от чиновниците, като 11 милиона лв. са отделени за реализирани положителни резултати, а 10 милиона лв. са дадени в допълнение за характерни служебни действия.

В отговор Валентин Попов акцентира, че той и неговите сътрудници упорстват за повишение на заплатите, за незабавни промени в Закона за Министерство на вътрешните работи и за основаване на нов закон от идната година. По тези три претенции на 7-те синдиката на чиновниците в Министерство на вътрешните работи само във връзка с промените в Закона за Министерство на вътрешните работи са подхванати промени, които разрешават на униформените чиновници в министерството да вземат пари за униформа, които не са били получавани, по неговите думи „ с години “.

„На нас не ни остава нищо друго и ние ще ги продължим (протестите – бел. на ред.). Не, ние не прекаляваме. Прекалява държавното управление с неглижирането на нашите претенции. Прекалява държавното управление с една сума от 55 милиона лв., представена от държавни мъже на високи позиции. Защото тази сума от 55 милиона е извънредно незадоволителна на фона на това, което ни чака през идната година. През идната година ни чакат 6 месеца Председателство на Съвета на Европейския съюз. И извинявайте, само че с цел да отговорим на това предизвикателство в София ще бъдат командировани стотици, а може би и хиляди сътрудници от страната“, изясни Попов.

Според него ръководството на министерството и страната отхвърля да чуе настояването на синдикатите за нарастване на заплатите тази година, а обещаната сума за идната е извънредно незадоволителна.

„Това е главната причина ние да сме през днешния ден на митинг и най-вероятно тези митинги ще продължат. Ще отбележим, както към този момент сме загатнали, празниците на Национална полиция, на Гранична полиция и за наше голямо страдание – с вярата това да не се наложи го споделям – само че сме подготвени да продължим митингите след поемането на Председателството на Европейския съюз от България и тогава те ще бъдат ежедневни“, сподели синдикалистът.

Зам.-министър Балабанов увери, че управлението на Министерство на вътрешните работи стартира договаряния със синдикатите и чака те да предложат по какъв начин диференцирано да бъдат разпределени средствата от 55 млн. лева, с цел да може те да доближат в по-голяма степен до чиновниците, които са изложени на риск в най-голяма степен и са най-силно изложени на естествените условия.

„Нека те да получат 15%, както те желаят. Но разпределянето на парите на калпак първо смятам, че е неправилно и второ смятам, че ще има чиновници, които фактически заслужават тази сума и ще има чиновници, които ще получат и два %. Това какви ще са разновидностите – ще дадем право на синдикатите да предложат“, сподели зам.-министърът.

Балабанов разяснява и предлаганите ремонти в законодателството, които да разрешат включването на армията като част от защитата на публичен ред и в съответни интервенции против престъпността, като акцентира, че това се постанова при издирването на изключително рискови нарушители и по отношение на тероризма.

Нищо по-нормално няма в света армията да бъде в помощ на полицията в избрани обстановки – опасност от тероризъм, всеобщи вълнения, защита на границата, която и в този момент сега се реализира от взаимни патрули сред МО и Министерство на вътрешните работи, тъй че дано оставим законодателят да намерения доста добре и да уточни и в последна сметка да получим едно доста положително изменение, което ще работи в бъдеще…Аз си мисля, че Министерство на вътрешните работи има задоволително сили, средства и запас, с цел да реализира един добър публичен ред по време на Председателството. А това дали ще има военни униформи по улиците е въпрос на по-високо политическо равнище, заключи по тематиката зам.-министърът на вътрешните работи.

Синдикалният водач Попов изрази опасения от приемането на предлагането за изменение и допълнение на Закона за Министерство на вътрешните работи във връзка с минималния цифров състав на пожарникарите в един екип, което планува в обитаеми места с под 5000 поданици минимума на чиновниците в противопожарната работа да е двама, а не трима души. Той попита риторично:

Може би в обитаемоте места с под 5000 души температурата на пламъка е по-ниска? Или отделените газове при горенето са по-малко токсични? Или живота и здравето на тези сътрудници там е по-евтино?

Попов акцентира, че след две години, които той дефинира като „ проспани от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и политическото управление на Министерство на вътрешните работи, се опитваме да спасим дребните противопожарни, като се връщаме към сформира на екипите в тях от по двама души, което значи да се заплаши живота и здравето на тези чиновници.

Според зам.-министър Балабанов опроверга тези изказвания и изрази безусловно противоречие с изказванието, че ще има екипи от двама души. Той застана зад позицията, че трима души най-малко са нужни за застраховане на естествения развой на пожарогасене.

Той добави, че задължения в тази тенденция имат и кметските управи и акцентира ролята на екипите от доброволци:

Ние имаме над 3000 доброволци в нашата страна към този момент, 80% от които към този момент са подготвени и ще оказват помощ на тези екип, тъй че възприятието за сигурност в популацията ще се ускорява от ден на ден и повече.

Балабанов увери, че туристическият сезон в курорти като Пампорово и Банско няма да бъде провален, че ще бъдат командировани чиновници за застраховане сигурността на туристите и че се организират срещи с кметовете на такива региони и с шефовете на хотели, които се чака да поемат своята отговорност за връзка с туристическия сезон.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР