Сериозен недостиг на електроенергия и значителен ръст на цената й

...
Сериозен недостиг на електроенергия и значителен ръст на цената й
Коментари Харесай

Бивш британски министър с плашеща прогноза за цените на тока

Сериозен дефицит на електрическа енергия и забележителен растеж на цената й в страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ) се чака през идващите години. Това съобщи Тим Йео, ръководител на New Nuclear Watch Institute (NNWI), някогашен английски министър на околната среда и някогашен ръководител на Комитета на енергийни и климатични промени на кръгла маса в София.

Йео показа отчета на NNWI за " Електроенергийният пазар на ЮИЕ: Влияние на новите трендове и политики ". В него специалистите предвиждат, че без увеличение на индустриални мощности енергийният пазар в района ще изпита недостиг, който до 2030 година ще е към 35 ТВтч, а към 2040 година - 150 ТВтч., написа " Стандарт ".

Този недостиг ще докара до скок на цените на тока с към 30% – до 160-170 евро/мегаватчас. Това ще е резултатът от осъществяването на политиката на Европейски Съюз за понижаване на парниковите газове с 40% до 2030 година, в следствие от която ще бъдат закрити доста Топлоелектрическа централа у нас и в района.

Електроенергийният пазар в ЮИЕ е по-нестабилен от досегашните прогнози, уточни Тим Йео. По наше виждане атомната сила е значима част от решението на казуса, добави той. Ръстът на потреблението на електрическа енергия поради бързото разпространяване на електрически коли и необятното потребление на технологиите за обработка на данни (т.нар. копаене на криптовалути) носи огромен риск за сигурността на електроенергийните доставки за България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Гърция, Унгария, Македония, Румъния и Сърбия, разгласи Тим Йео. Само построяването на АЕЦ и ВЕИ ще обезпечи на ЮИЕ постоянен източник на сила и ще даде опция да бъдат изпълнени отговорностите по понижаване на CO2, уточни той.

Идеята за създаване на АЕЦ „ Белене " като районен план става все по-актуална, съобщи и Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. За задачата би трябвало да се разшири броят на страните, участнички в плана, и да се търси на европейско финансиране, съобщи той. Затова доста се веселя, че при интернационалните си изяви министър председателят Бойко Борисов подчертава върху тези моменти, разяснява Славчо Нейков.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР