Сериозен конфликт между изпълнителната и съдебната власт назря в Полша,

...
Сериозен конфликт между изпълнителната и съдебната власт назря в Полша,
Коментари Харесай

Полша изпраща върховните си съдии в пенсия

Сериозен спор сред изпълнителната и правосъдната власт назря в Полша, откакто ръководещите внесоха спорен закон за ранно пенсиониране на висшите съдии.

Мнозина видяха в това обезкървяване на Върховния съд.

Председателят на съда Малгожата Герсдорф, която попада в обсега на измененията, определи закона като " чистка " и отхвърли да се отдръпна.

Според новите правила членовете на Върховния съд би трябвало да се пенсионират на 65, а не както до момента на 70 години. 

Съдия Герсдорф уточни, че измененията нарушават обезпечения ѝ от Конституцията 6-годишен мандат, който завършва през 2020 година Тя е на 65 години и разгласи, че ще отиде на работа, а по-късно ще употребява отпуска си за почивка.

Заради промяната Европейски Съюз стартира правосъдна процедура против Полша. Критиците на промяната я нарекоха противоконституционна.

Президентският консултант Павел Муша обаче разяснява, че съдийката е пенсионирана по новия закон, считано от среднощ във вторник. 

Около 5000 протестиращи се събраха пред постройката на Върховния съд в поддръжка на съдиите, обхванати от промяната. Промените касаят 27 от общо 73-ма висши магистрати. Според закона те могат да продължат да работят, в случай че получат утвърждението на президента.

Тази заран Малгожата Герсдорф дойде на работното си място, заобиколена от навалица поддръжници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР