Сериалът на Нетфликс Кралски гамбит“ бе едно от събитията във

...
Сериалът на Нетфликс Кралски гамбит“ бе едно от събитията във
Коментари Харесай

Кралски гамбит: Красивото изкупление на шаха |

Сериалът на Нетфликс „ Кралски гамбит “ бе едно от събитията във филмовия свят през тази година. Много скоро след премиерата си, той завоюва над 62 милиона гледания и се класира в топ 10 в над 60 страни. За същински шедьовър към този момент го обявиха освен феновете, само че и шахматисти, и специалисти, наричайки го най-хубавата продукция за последните години, та даже и за века. 

Бутиковите епизоди взривиха тихия шахматен свят – направиха едноименната книга на Уолтър Тевис бестселър, 37 години след излизането ѝ; реализираха рекордни равнища в търсенето на шах в Google за последните 9 години; покачиха с 250 % търсенето на шах в eBay и усилиха с път пъти броя на новите играчи на уеб страницата chess.com.

Красив

Такъв е шахът в телевизионната продукция, както за най-запалените играчи, по този начин и за цялостните дилетанти в играта. Всяка една от седемте серии е изпълнена от първата до последната сцена с самообладание, верни ходове, тактичност, тактика, точност и доста, доста изкуство. Режисурата, снимането, декорите, тоалетите, актьорите в цялостна симетричност построяват ненадмината стойностност на продукцията.

В основна мъжка роля е той – шахът. Красив и самодостатъчен.

Леденото хладнокръвие, изгарящата привързаност, мъчителната действителност са второстепенните артисти. 

В основната женска роля на Бет Хармън е Аня Тейлър-Джой. Изборът е изцяло логически – единствено хубостта може да победи хубостта. Макар тя самата в никакъв случай да не се е считала за красива, магнетичната актриса приковава фена с една извънредно умна и плътна красота, към този момент все по-рядко забележима на екраните.

Играта на основните герои е хипнотизираща. Те се провокират, флиртуват, завладяват се с една рядко срещана пристрастеност. Пълнокръвни и непредсказуеми, превземат фена на едно подсъзнателно равнище, оставяйки го да прави рокади с страстите си.



Гениален

Изследване на гения. И по този начин би могъл да се назова този сериал, идващ сякаш думите на Боби Фишер - " Аз нямам доверие в логиката на психиката. Аз имам вяра в положителните ходове. “

Колко положителни ходове може да има за едно малко момиче, оставено в сиропиталище; за дете, чийто живот се побира в една дървена кутийка под леглото; за гения, заключен сред болката, страха, параноите и зависимостите. Нищо не е спестено в това проучване на гения, само че и нищо не е измислено. Детето знамение няма потребност от подвиг или мелодрама, с цел да изкатери предначертания си път. Има потребност единствено от любов и поддръжка. Когато ги няма, им намира заместители. Нищо повече.

Дозираната горест, финият комизъм, леката нега и хубостта на гениалността се редуват с това, което множеството дилетанти в шаха надали в миналото са мислили, че ще изпитат – приливите на адреналин даже единствено при типа на шахматната дъска. Но играта с страсти е тъкмо толкоз премерена, колкото и всеки ход.

Според режисьора Скот Франк, книгата на Уолтър Тевис е гениална: „ Просто не можете да я оставите, даже в случай че не знаете нищо за шаха. “, споделя той в изявление. Тъжно е, че Тевис умира напълно скоро след публикуването на романа си и в никакъв случай няма да разбере за зашеметяващия триумф, който книгата му има през днешния ден. Хийт Леджър също не доживява да направи своя режисьорски дебют. Той възнамерявал да направи „ Кралски гамбит “ няколко години преди да почине.

Много са гениалните решения на Скот Франк – от симетрията в снимането на сцените през следването на златното сечение и абсолютния баланс сред лява и дясна част на сцените до хармонията сред всеки подробност и придвижване.

Тежестта на дарбата е извънредно ловко показана в моментите, в които Бет стои в леглото си, а шахматните фигури се спускат върху й. Цената на гениалността, самотата като проклинание и предишното като непрерязана пъпна шнур са измежду главните и най-важни тематики в сюжета, осъществени с луксозния асортимент на цветове, контрасти, та даже и с изящните шахматни елементи в тоалетите, предизвикващи същински екстаз у фена.

От първата рокля, мъчително понесла избродираните от майка ѝ букви, през сгушването в халата, напоен с грижа, обич и схващане, до победоносното кралско бяло – тоалетите освен следват всяка вътрешна страст, те я скрояват в единствените ѝ вероятни форми и цветове.

Култовите модели дотам са запленили почитателите на сериала, че Бруклинският музей ги е подредил във. Там те освен са показани в своя цялостен лукс, само че и водят до съответните подиуми във кино лентата.



Истински

„ Всичките ми игри са действителни “, споделя още веднъж Боби Фишер.

Игрите в „ Кралски гамбит “ са действителни, тъй като са подкрепени от именитите консултанти на продукцията – именитият международен първенец Гари Каспаров и световноизвестният преподавател по шах Брус Пандолфини. Те оказват помощ на актьорите във всичко - от това по какъв начин да движат вярно фигурите по дъската до това по какъв начин да пускат часовниците си. Много от партиите в епизодите са фактически изиграни от същински шахматисти. Според Каспаров, сериалът освен разпространява шаха, само че и трансформира разбирането за него - от игра, която може да те докара до полуда, до игра, която ти оказва помощ да преодолееш слабостите си.

В същия този подтекст са и изборите на Бет - от обичаната ѝ сицилианска защита до неочаквания гамбит. Рутината против изненадата, която разгромява съперника посредством това, в което той самият е най-силен. Преодоляване на себе слабостите против лудостта.

За още по-голям натурализъм на почитателите на сериала, уеб сайтът chess.com предлага, като играчите имат опция да избират против коя нейна версия да играят – 8-годишна начинаеща или с някоя от идващите й все по-усъвършенствани облици.

Блестящ

„ Без неточност не може да има искра. " Емануел Ласкер

Малките неточности в сериала са симпатични и даже способстват за неговия искра. Експертите от chess.com с екстаз означават какъв брой доста от шахматния диалект участва в продукция, предопределена за всеобщата аудитория.

Но те също по този начин засичат позволените несъответствия, макар че те биха могли да влязат в рубрика живописност на сериала.

Ето някои от тях: 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР