Сергей Станишев: в България се кълна!

...
Сергей Станишев, евродепутат, експремиер, експредседател на ПЕС, екс лидер на
Коментари Харесай

Сергей Станишев, евродепутат, експремиер, експредседател на ПЕС, екс лидер на БСП - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 17.02.2024 г.

Талантите на политиците

Беновска посрещна Сергей Станишев в студиото на “Беновска пита” и отбеляза, че макар и скоро да не са се виждали в ефир неговата дейност е активна и съпроводена с много очаквания на хората - пълен мандат министър-председател на Тройната коалиция, в годините 2011-2022 година член и председател на Партията на европейските социалисти и 13 години председател на БСП.

“Вие като че ли сте най-прононсираният, издигнат и ефективен политик в България - някой може да спори и да каже, че Борисов е най-дълго управлявалият министър-председател, но това е много сериозен актив зад гърба ви и има много очаквания от хората към вас - какво вие ще направите за България. Затова съм озаглавила разговора ни “България - накъде” каза Беновска и пожела да видят какво е говорила преди няколко години за талантите на някои политици в това число и за неговия.

Беновска пита: Бачорски, какви таланти имате и ще ги посветите ли на България и българите?

2015 година бях в БТВ като жури в “България търси талант” и ме попитаха за талантите на политиците.

Водещ: Илиана, няма как да избягаш от политиката, затова не мога да не те питам, да не те провокирам с политически въпроси, с политически фигури, при това ключови. Ще покажем снимки на наши известни политици, искам да коментираш техните таланти, понеже в момента си в тази роля на съдник на таланти. Хайде да видим, Бойко Борисов, като премиер ще е първи, какви са неговите таланти, които виждаш?

Илиана Беновска: В лицето на Бойко Борисов, според мен, България е загубила един изключително талантлив актьор и сценарист! Казвам го без нито капка ирония, нито пък желание да му се харесам!

Водещ: Каква роля има, добра или лоша?

Илиана Беновска: Позитивен е! Той е от добрите герои! Той не би могъл да играе злодей! Той винаги ще играе онзи, добрия във филма, който винаги ще решава проблемите. Може да ги решава понякога силово, може да „ступа“ някого, може с пистолет да го заплаши, но той ще се бори да възтържествува правдата. Пак повтарям, не го казвам, защото сега е министър-председател!

Водещ: Следващият, който виждаме, Сергей Станишев, какви таланти откриваш в него?

Илиана Беновска: Ами!

Водещ: Затрудни се!

Илиана Беновска: Не, не се затруднявам, но се чудя дали да го кажа. Сергей Станишев много ме разочарова, защото ние с него много дълго разговаряхме, когато се раждаха неговите деца, за деца, за общочовешки стойности, за възпитание, за ценности. И аз мислех, и продължавам да мисля донякъде, че е един начетен и много чувствителен човек, който би могъл да бъде един добър писател, вероятно!

Водещ: А за политиката?

Илиана Беновска: Но в политиката много ме разочарова с това, което направи на изборите за ЕП! Това не биваше да си го позволява! Да казва през цялото време, че няма да ходи в Брюксел и накрая за „забегне“ натам! И второто, в което го подозирам днес и може би събота и неделя, когато имат сбирка във Варна БСП това ще се потвърди за пореден път, че той отново се опитва да се върне в БСП, независимо от това, че БСП 11 пъти заради него загуби. И вместо да работи за Михаил Миков, той работи отново егоистично и само за себе си!

Водещ: Ако трябва с една дума или с едно изречение, тъй като имаме и други провокации към теб ...

Илиана Беновска: Дайте да видим и друг политик!

Водещ: За Станишев, ако можем да кажем с едно изречение, да довършиш изречението – талантът на Станишев е какъв? С една дума?

Илиана Беновска: Да не е посветен на кауза, която не е лично негова, егоистична!

Водещ: Добре, продължаваме напред – Ахмед Доган? Това е сериозна провокация!

Илиана Беновска: Ахмед Доган е точно това, за което говорих преди малко, за хората, които идват от малки села и градове. Това е едно момче, което е израснало в едно много малко бедно село, в едно бедно, скромно семейство. Казвам го, защото правих с него една книга, поредицата „Кой кой е?“ от 1992 г. и там той разказа живота си. Той е бил винаги най-малък в групата и не е понасял насилието!

Водещ: Ако трябва в едно изречение обаче, тъй като вървим към финал?

Илиана Беновска: Не е понасял насилието и когато е пораснал е решил да защитава слабите!

Водещ: Какъв е талантът на Ахмед Доган, според теб?

Илиана Беновска: Ахмед Доган е политикът, който успява, като онзи човек с баланса, който показах, с перцето, да нареди своите и българските цели на едно място и да балансира! Ако Ахмед Доган не е в българската политика, ние щяхме да имаме супер страшни етнически проблеми!

Защо Станишев отиде в Европа и изостави България?; България в ЕС; Буш - младши; България в Ирак

“Обидихте ли ми се? Упрекнах ви в егоизъм” попита Беновска. Станишев каза, че не се е обидил, но не смята, че е така. Водещата го попита с какви цели е отишъл в Европа и изоставил България. “Мисля, че беше много ясно мотивирано - резултатът от изборите за ЕП през 2014 година бяха доста разочароващи. БСП не можа да се мобилизира, въпреки че по време на цялата кампания обяснявах, че тези избори не са за това колко евродепутати ще изпрати ГЕРБ, БСП, ДПС и др., а бях за това дали ще оцелее правителството с мандат на БСП, правителството на Орешарски - екзистенциални избори” разказа Станишев, а Беновска отбеляза, че това правителство е било подкрепено от ДПС. Станишев подчерта, че тук няма противоречие и припомни, че Тройната коалиция е била с мандат на ДПС, с участието на БСП, НДСВ и ДПС. “Ние като партия не показахме воля за власт, да покажем, че можем да упражняваме тази власт ефективно и да постига резултати. Имаше протести, но тези трудни бяха преодолени. Правителството започна да работи ефективно. ДПС постигнаха сериозен резултат, ГЕРБ бяха първи и това сложи край на правителството, заради слабостта на БСП и немобилизацията, въпреки че социолозите даваха възможност да бъдем първи. Тогавашното ръководство на ДПС в лицето на г-н Местан заяви - ние ще влезем във властта през парадния вход. Имаха сделка с ГЕРБ са формиране на ново правителство и това създаде нова ситуация. Взех лично решение, че след като няма достатъчно доверие, трябва да се оттегля като лидер на БСП. В този момент бях и избран за пълен мандат за президент на ПЕС, а за функционирането на нашето социалдемократическо семейство е много важна връзката между парламентарната група и партията, защото е имало разминавания, но от тази гледна точка, след като се оттеглих от лидерството на БСП, полезното за семейството на европейските социалисти, беше да бъда в парламента, за да поддържаме тази връзка и тя ефективно работеше, тъй като 3 пъти бях избиран за пълноценен мандат като лидер на европейските социалисти. През тези години сме имали много добро и тясно взаимодействие с парламентарната група, защото бях вътре и при трудни решения - имахме координация. Това беше полезно решение - да бъда максимално ефективен на другото поле, след като се оттеглих от лидерството в БСП” обясни Сергей Станишев.

Той изрази несъгласие с казаното от Беновска, че каузите са били лично мотивирани и егоистични, защото за каузата за влизане на България в ЕС е работил много здраво и когато е бил избран за премиер през 2005 година, при първото му посещение в ЕК, президентът на комисията му е казал директно - “вие сте поели много ангажименти, но те не са изпълнени”. Година и половина основен приоритет на правителството и на парламентарното мнозинство беше това, което е обещано, да се оформи в закони, в действия на изпълнителната власт и да работи, тъй като имаше мониторинг и от всички глави - 26-8 - половината бяха в червена зона - неизпълнени. Но тази лична и национална мисия беше изпълнена, защото и Комисията одобри членството ни в ЕС, въпреки че ми беше казано, че няма да се справим и да влезем през януари 2007” каза Станишев. Беновска припомни, че Джордж Буш-младши го е нарекъл Mr. Clean тогава, а Станишев подчерта, че е имал много добро лично отношение към България, разглеждал е държавата като истински партньор и съюзник, разбирал е нуждите и интересите на България. По отношение на участието на България в Ирак Станишев коментира, че е имало немалко убити български войници и тъй като ангажиментът на БСП е бил да изтегли присъствието на България, са предоговорили със САЩ, че форматът на участието на България ще бъде променен - намален на една рота и от този момент нито един български войник не е загинал, а в края на мандата участието на България е било изтеглено. Беновска подчерта, че огромно значение е имала личността на Станишев във външната и вътрешната политика и заради това българите имат очаквания към него в тази замърсена геополитическа и вътрешнополитическа среда.

Пеевски преди и Пеевски сега

Беновска пожела още малко да задържи Станишев в миналото и по-точно 2014 година, а Станишев каза, че може да цитира Оруел “1984” - “Който контролира настоящето, контролира миналото. Който контролира миналото, контролира бъдещето”. “Разговорът с политици винаги трябва да е ориентиран към бъдещето, защото хората или част от тях сигурно имат спомен за миналото и не ги интересува какво се случва с тях днес, с тяхното бъдеще, с техните доходи, със сигурността на работното им място” подчерта Станишев. Беновска заяви, че именно който контролира миналото, контролира и днешния ден и пожела да изгледат въпроса - “Ако Делян Пеевски беше шеф на ДАНС 2014 година, какво щеше да е нашето настояще?”.

И се запитах: Ако Пеевски беше шеф ДАНС, Сарафов щеше ли да е Главен Прокурор?!

Преди 10 години, на 14 юни 13-та, в залата на 42 НС, председателят Михаил Миков обяви:

Пламен Орешарски: Уважаеми дами и господа, на основание чл. 8, ал. 1 от Закона за ДАНС предлагам за председател на агенцията да бъде избран г-н Делян Славчев Пеевски! Гледам на днешното предложение за назначаване на ръководител на ДАНС като на стъпка от цялостния процес на реформиране на тайните служби.

Миков: Решение за избор на председател на ДАНС – Народното събрание на основание чл. 84, точка 8 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България, чл. 8, ал.1 от Закона за ДАНС и по предложение на министър-председателя на Република България реши – избира Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС! Моля режим на гласуване! Не виждам вдигнати ръце, прекратете гласуването и посочете резултат! Гласували 204, „за“ 116, против 87, „въздържал се“ 1! Г-н Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС!

Сергей Станишев: Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно. Имам ясно поети ангажименти от кандидата, че ще работи именно на основата на закона, в интерес на хората!

Михаил Миков: Г-н Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС!

Делян Пеевски: Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България е да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения, като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност! Заклех се!

В кулоарите настъпи „турбуленция“! Всеки искаше да чуе и види Пеевски. Само аз успях на го догоня и запитам.

Илиана Беновска: Може ли да кажете, г-н Пеевски, с каква задача влизате в ДАНС?

Делян Пеевски: Има време да кажа.

Илиана Беновска: Сега го кажете, защото това е най-важния въпрос за обществото!

Делян Пеевски: Вече агенцията повече ще работи, отколкото да говори! Няма да коментирам, ще ме съдите по делата ми!

Илиана Беновска: Няма да Ви съди никой, ние искаме да Ви аплодираме! Кажете, за какво да Ви аплодираме!

Делян Пеевски: Ще видите, има време!

Илиана Беновска: Как се получава сливането между парите и тайните служби, заедно с парламентарната власт? Ще ми отговорите ли?

Делян Пеевски: Няма да коментирам, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Моля Ви, отговорете!

Делян Пеевски: Нали, може да не ме блъскате!

Илиана Беновска: Блъскат ме мен, не го правя нарочно! Може ли да кажете, все пак, каква ще бъде програмата Ви?

Делян Пеевски: ДАНС вече ще работи! Няма да се говори само, каквото беше в миналото!

Илиана Беновска: Как ще работи? С разчистване на сметки с финансовите противници ли?

Делян Пеевски: Със сигурност няма да има разчистване на сметки! Ще работя само за държавата и за нейните граждани!

Илиана Беновска: Как точно?

Делян Пеевски: Ще видите по действията ми!

Илиана Беновска: Вие, отсъствахте в миналия Парламент - в целия мандат! Сега станахте много активен! Това ли беше цената?

Делян Пеевски: Г-жо Беновска, ако обичате!

Илиана Беновска: Успех Ви желая, г-н Пеевски!

Беновска отбеляза, че прави препратка към днешното възраждане на Делян Пеевски. “Дали 10 години по-късно тези ценности, за които той говори - държавата да работи в името на законността, в името на правосъдието, в името на държавните интереси - ще се осъществят?” попита водещата. Станишев каза, че няма откъде да знае, но сподели, че е видял една карикатура във в-к “Сега” - картинка от 2013 година при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, показваща реакции на хората - “У-у-у” срещу избора и картинка от 2023 година, когато Пеевски е видна фигура на управляващото мнозинство и публично говори от името на мнозинството - тишина. “Възниква въпросът - онези протести със силен морален заряд - защо не се случват сега? Съчувствам на много хора избиратели на ПП-ДБ, които се кълняха, че са срещу ДПС. Оказа се, че когато ДПС и Пеевски е с тях, няма никакъв морален проблем” коментира Станишев. Беновска подчерта, че много неща са се променили във външно и вътрешнополитически план и неслучайно поставя този въпрос за ценностите и дали сега е назрял моментът.

Преходът в България; Конференции на евродепутати социалисти; Демографската криза, редпродуктивното здраве и изкуственият интелект

“Дали е възможно най-накрая този прословут преход в България, да сработи в името на избирателя, а не в името на олигарси, подкупни съдии и прокурори, разни ченгета, нотариуси, евра? Вече като че ли претръпнахме, а вие подчертахте, че се опитвате да бъдете принципен и когато се работили за България и момента сте загрижен за националните интереси на нашата родина” попита Беновска. Станишев отговори, че погрешно е била зададена перспективата на т.нар. преход, защото преход е кратък период от време и животът е постоянна промяна, адаптацията изисква перманентна мобилизация. “Спомням си много добре какви бяха посланията на демократичната общност 90-та година - “ще запазим всичко добро от предишния строй - социална сигурност, достъпно образование, безплатно здравеопазване, работни места и единствената разлика ще е, че всички ще можем да ходим на Канарските острови - и това се сбъдна, но много българи отидоха на Канарските острови, за да работят като сервитьори и миячи на чинии. Оттам идва разочарованието. Нека си говорим за бъдещето, което се случва днес. Виждаме тежък дефицит на съдържание в политиката - един спор в сглобката за това кой е външен министър - кой го интересува това и какво би се променило във външната политика - нищо? Затова инициирахме поредица от конференции - първата беше посветена на състоянието на демокрацията у нас, работата на институциите и на социалноикономическото положение. Втората беше за демографската политика и дали тази криза ще прерасне в демографска катастрофа или ще вземем хоризонтални мерки и ще се работи последователно. Минахме през г-н Денков, г-н Борисов, лидерите на другите парламентарни групи и казаха - да, това е политика на политиката. Отидох с много от експертите участващи в нашите дискусии - имаше конкретни бюджетни предложения, най-вече в областта на репродуктивното здраве, което е в ужасно състояние - имаме 150 000 двойки, които не могат да имат деца. Това трябва дра се решава не само с инвитро и криобанки, а с масова профилактика, финансирана от държавата” разказа Станишев. Беновска подчерта, че 6 години се е борила с НЗО и всички правителства за пренатеста, който прави пълна диагностика на плода и е струвал 3000 лева и се е правел само в Англия. “Борихме се и здравната каса вече поема, надявам се да се осъществи, разноските по този пренатест и това ще се прави в България, за да не се раждат повече увредени деца” подчерта Беновска. Станишев коментира, че всички са заявили подкрепа на техните предложения в размер на 70-80 милиона лева за репродуктивното здраве, майчиното здраве и здравето на плода, но не се е случило. “Всички казаха “да”, започвайки от премиера и правителството. Говоря за есента преди разглеждането на бюджета. БСП внесе тези предложения, бяха готови ИТН и “Възраждане” да подкрепят, само че управляващите не сметнаха това за приоритет. Пример за поредно разминаване между думи и действия. Можехме още в тазгодишния бюджет да покажем, че започва промяна за системна политика на държавата за пречупване на негативната демографска тенденция” подчерта Станишев. Той разказа, че третата конференция е била вчера и е била посветена на дигиталния преход, зеления преход и демографския, които са в настоящето и трябва тези преходи да бъдат различни от 35 годишния преход, за който си говорим постоянно. “Тези преходи ще бъдат успешни, само ако хората бъдат защитени. Извоювахме социален фонд в зелената сделка - 20 млрд евро, 2,5 млрд лева за България - крайно недостатъчни, за да се осигури сигурността на хората. Всички тези трансформации ще са успешни, само ако хората ги подкрепят, а те ще ги - ако се чувстват, че са в центъра на този процес” заяви Станишев. По отношение на изкуствения интелект каза, че технологичната революция е много по-бърза от предишните и трябва концентрирана работа по регулиране на тези процеси и използване на възможностите, за да може България да се развива изпреварващо, както 2012 година с интернет развитието на страната. “Въпросът не е дали ще има работа в бъдещето, а дали ще имаме достатъчно квалифицирана работна ръка за тези работни места, които ще се създадат. Затова универсалният изравнител на шансове е образованието - много лява политика” подчерта Станишев. Беновска коментира, че Станишев чука на отворена врата и могат да отворят няколко рубрики по тези теми, за които и медията работи също от години.

Председател на БСП?

“Имате ли нужда на база на натрупания огромен политически опит, авторитет и житейска мъдрост от позицията на България, ако напуснете ЕП, да станете президент или председател на БСП?” попита Беновска. Станишев отговори, че нищо не е на всяка цена и участието в политиката също. Той заяви, че ще участва в политиката, доколкото смята, че може да бъде полезен. “Президентската позиция дава много възможности за обществени дискусии, тя е слаба институционално, но по време на служебни правителства може да бъде много ефективна” каза Станишев и отбеляза, че не може да бъде президент, защото не е роден в България.

“Няма да ви питам какво мислите за Корнелия Нинова. Мисленките ще се покажат много скоро. БСП - залязва. Не че по ваше време претърпяваше голям победен разцвет. Бихте ли се върнал като председател на БСП? Имате ли вдъхновение и подкрепата на хората?” попита Беновска. Станишев коментира, че го тревожи състоянието на БСП и упоритата тенденция на спад. Той заяви, че БСП е била партия, която е показвала инстинкт за съхранение и постоянно развитие и затова е толкова дълголетна, но сега след всяка загуба се замитат проблемите под килима, обвинения на вътрешнопартийна опозиция. “Не виждам енергия това да се промени. Този въпрос, който ми задавате не е актуален, защото не виждам в БСП нито нагласите, нито инструментите да настъпи промяна. Проблемът е, че БСП през 2020 година беше приватизирана. Няма реакция от страна на партията, за да се случи промяната” заяви Станишев.

Иван Таков и Софийската градска организация

“Ще бъде ли изключена Софийската градска организация - Иван Таков и неговият екип от БСП?” попита Беновска, а Станишев отговори, че това ще е още една стъпка в посоката на самоубийството преди европейските избори и е важно да се знае, че общинските съветници не са действали на своя глава, а с решение и мандат на градския съвет на БСП.

Станишев - с какво ще допринесе на България?

“Вие, Сергей Станишев, с целия политически и исторически опит - какво може да допринесете на България в тази замърсена вътрешнополитическа и сложна външна геополитическа обстановка? Къде се виждате? Не трябва ли да направите съвет на старейшините - бивши министър-председатели, бивши президенти, ръководители на партии? Имате политически тестостерон, нали?” попита Беновска. Станишев отговори, че има и не само политически тестостерон. “Това, което мога да правя, го правя - обществени дискусии и формиране на политики. Необходимо е да търсим съгласие поне по основните приоритети - демографска политика, как България да бъде успешна в бъдеще и да не бъде въвлечена във война, преходите да са по-успешни от предишния и да се постига резултат за бита и ежедневието на хората” каза Станишев. Беновска попита как ще се случи това и може ли той да има водаческа роля в тази държава. Станишев отговори, че трябва да има инструментариум, за да има водаческа роля и тя се определя на избори, затова използва инструментариума, който има като евродепутат.

Подаръците

Беновска подари на Сергей Станишев тениската “В България се кълна!”, а той от своя страна подари на предаването своята книга “Социалдемокрация: Готови за бъдещето Кратък сборник от мнения за това как да изведем социалдемокрацията и Европа към бъдещето, което изглежда вълнуващо и донякъде плашещо”. Беновска пожела успех на Сергей Станишев в обществения живот и щастие в личния.

Така завърши разговорът между Сергей Станишев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 17-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР