Сергей Станишев отпадна от надпреварата за председател на Европейския парламент.

...
Сергей Станишев отпадна от надпреварата за председател на Европейския парламент.
Коментари Харесай

Станишев отпадна от надпреварата за председател на Европейския парламент

Сергей Станишев отпадна от конкуренцията за ръководител на Европейския парламент. Той не бе номиниран от личната си група – европейските социалисти и демократи, макар че след края на Европейския съвет във вторник вечерта бе оповестено, че предлагането на водачите на страните е той и Манфред Вебер да споделят мандата отпред на Народното събрание. Часове по-късно в профила на социалистите в туитър бе оповестено, че тяхната номинация е италианецът Давид Сасоли.

Засега не е ясно какви са аргументите кандидатурата на Станишев да отпадне. Според неофициална информация това предложение въобще не е било обсъждано в групата.
Председателят на групата на социалистите в Народното събрание Ираче Гарсия Перес съобщи, че е разочарована от предложенията на европейските водачи.

„ Предложението е надълбоко разочароващо за нас. Неприемливо е, че показаните в в съвета популистки държавни управления отхвърлиха най-хубавия претендент, тъй като отстояваше върховенството на закона и европейските полезности “, написа в известието на групата.

Освен Станишев като ръководител на Народното събрание след съвещанието на Съвета бе оповестено, че отпред на Европейска комисия е препоръчана Урсула фон дер Лайен, която сега е министър на защитата на Германия. За началник на Европейската централна банка бе препоръчана сегашният началник на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Предложението за висш представител на Европейски Съюз по външната политика е испанският социалист Жозеп Борел, а за ръководител на Европейския съвет – белгийският министър председател Шарл Мишел.

Предложеният от социалистите за ръководител на Народното събрание Соси ще се състезава с още трима номинирани. Зелените оферират немския евродепутат Ска Келер, Обединената левица – Сира Рего, а консерваторите – чешкия народен представител Ян Захрадил.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР