Сергей Станишев направи изявление на дискусията Силата на разнообразието: да

...
Сергей Станишев направи изявление на дискусията Силата на разнообразието: да
Коментари Харесай

Станишев: България може да е сред първите, транспонирали Директивата за жените в управителните съвети

Сергей Станишев направи изказване на полемиката „ Силата на разнообразието: да преборим стандартите “, проведена от Сдружение „ Дамски конгрес “ и Дир.бг. На събитието участваха еврокомисарят по равнопоставеността Хелена Дали, министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, посланици и членове на Сдружение „ Дамски конгрес “.

„ Искам да благодаря на Хелена Дали, че е тук, с цел да поддържа идеята на дамите в България. За първи път в Европейска комисия има комисар по равнопоставеността, а отвоюването на нов сектор по никакъв начин не е лесна задача. Вярвам, че той ще се резервира и разшири в състава на идната Комисия. В резултат от работата на комисар Дали, най-сетне имаме Стратегия за тъждество на половете в Европейски Съюз. В нея има три стълба. Първият е борбата с насилието, учредено на пола. Срамно е, че допуснахме в България политически ползи да изкривят същността на Конвенцията за битка с насилието над дами, само че е извънредно време да приемем законодателство, което да работи. Вторият е икономическото овластяване и премахването на разликите в заплащането сред мъжете и дамите. Само 67% от дамите са на непрекъснат трудов контракт, а при мъжете процентът е по-висок – 78%. Около 15% е разликата в заплащането сред мъжете и дамите в Европейски Съюз, а пенсиите на дамите са с към 30% по-ниски. Това е незаслужено. Третият дирек е гарантирането на здравни и просветителни права. Ключови наставления също са резултат от работата на екипа на Хелена Дали – Директивата по отношение на прозрачността в заплащането, за салдото сред работата и персоналния живот, както и Директивата за присъединяване на дамите в управителните препоръки (България може да е измежду първите страни, които са транспонирали тези наставления. Подкрепям напъните на Сдружение „ Дамски конгрес “ за използването на духа на Директивата за присъединяване на дамите в управителните препоръки и за разширението на кръга от компании, за които тя се отнася. “

„ На пръв взор в България нямаме стандарти. Индустриализацията на страната даде на дамите у нас посланичество, което в доста европейски страни се извоюва с големи старания и тежки политически борби. Затова мислим, че у нас няма проблем със стандартите, само че за жалост това не е правилно и те избуяват в сериозни моменти. Примерът е с домашното принуждение и опитът да се показа като „ домакински “ проблем. Споделям концепцията за въвеждането на квоти и като водач на Българска социалистическа партия постанових такива в листите за народни представители на партията. Тогава ме убеждаваха, че на дамите с качества ще бъде даден късмет за политическо израстване. Но постоянно практиката се разминава с думите и по тази причина квотите са потребно нещо за основаване на нова просвета. “, разяснява Станишев във връзка транспонирането на Директивата за дамите в управителните препоръки.

Той се обърна към домакините от Сдружение „ Дамски конгрес “ с оферти за осведомителни акции и напън за въвеждането на профилактични стратегии за репродуктивно здраве, както и за премахването на „ стъкления таван “ пред кариерното израстване и възнагражденията при дамите над 50 годишна възраст. „ Често дамите на такава възраст даже не стигат до изявление за работа, а те са най-подготвеното и образовано потомство, на което стопанската система разчита. Този капацитет би трябвало да бъде употребен. “, уточни евродепутатът.

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед63572Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед72056Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед38244Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед20676Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед108959Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед371345Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251067Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед226107Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед108959Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед93988Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР