Сергей Станишев и ръководството на ПГ на ИТН обсъдиха днес

...
Сергей Станишев и ръководството на ПГ на ИТН обсъдиха днес
Коментари Харесай

И ИТН с подкрепа за предложенията на Станишев за демография и репродуктивно здраве

Сергей Станишев и управлението на ПГ на Има Такъв Народ разискаха през днешния ден потребността от нова демографска политика у нас и повече ограничения и средства за тях в Бюджет’2024.

Необходимостта демографската политика да се превърне  в новата национална цел пред България,  нуждата от постигането на  политически консенсус  по тематиката и  въвеждането на хоризонтални, всеобхватни и координирани решения  в стопанската система, обществената и районната политика, опазването на здравето и образованието, разясниха участниците в срещата.

„ Спешно би трябвало да постигнем  политически консенсус  сред партиите в Народното събрание и институциите на Република България за  слагането на демографията във фокуса на нашите национални старания  през идващите десетилетия.  Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел. “ , предложи Станишев. „ Досегашните   ограничения   са палиативни, а обстановката изисква  неотложни хоризонтални решения  на равнище изпълнителна и законодателна власт. Координирането им от  вицепремиер по демографията  във всяко българско държавно управление би било явен знак за предпочитаната роля на тази тематика в дневния ред на ръководството и на българското общество като цяло. “

„ Разбираме потребността от постигането на подобен консенсус и считаме, че демографията би трябвало да бъде предпочитана цел за България. Подкрепяме политическия диалог по тематиката и ще застанем зад предложенията за ограничения в новия бюджет. “, коментира  Тошко Йорданов,  председател на парламентарната група на Има Такъв Народ. „ Действията по разрешаване на демографската рецесия би трябвало да бъдат синхронизирани с всички останали ограничения – просветителни, здравни и обществени. Демографията би трябвало да е национлана политика, с която да се ангажират всички политически партии. “

К онкретните ограничения за репродуктивно здраве включват  въвеждането на  Национална профилактична стратегия  за дамите и мъжете във възрастовата група 18-40 години, както и  разширението на Националната стратегия за майчино и детско здраве  към Министерство на здравеопазването с мерки  за всеобхватна грижа за майката и плода при бременните дами.  Така ще бъдат покрити редица модерни проучвания, неинвазивна диагностика и скрининг.

На срещата участваха още  Цветан Предов,  член на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народно събрание,  Димитър Гърдев,  интернационален секретар на Има Такъв Народ, както и  доктор Таня Андреева,  бивш министър на опазването на здравето и член на Съвета по акушерство и гинекология към министъра на опазването на здравето и  Радина Велчева,  основател на фондация „ Искам бебе “. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР