Сергей Гуриев, един от водещите руски икономисти в миналото, ректор

...
Сергей Гуриев, един от водещите руски икономисти в миналото, ректор
Коментари Харесай

Руски експерт: Путин винаги е управлявал като шеф на мафията

Сергей Гуриев, един от водещите съветски икономисти в предишното, ректор на Руската икономическа школа, преди 10 години ненадейно бяга във Франция, където през днешния ден е професор по стопанска система и заместник-ректор на парижкия Институт за политически проучвания. Гуриев се занимава с изследвания на властническите режими. В изявление за Дойче Веле изяснява за какво западните наказания не са довели до макроикономическа злополука в Русия и предвижда какво ще се случи със страната, откакто Владимир Путин си тръгне.
 
Според Вас докога ще може Путин да финансира войната на фона на икономическите проблеми и военните неуспехи?
Зависи от доста фактори. Путин към този момент се сблъска със съществени финансови ограничавания и в този момент среща компликации с финансирането на войната. Но той има спестени запаси, в това число от предходната година, когато Западът замрази активите на Руската централна банка, само че продължи да купува съветски петрол и газ, давайки пари на Путин.
 
Руската централна банка съумя да се оправи с инфлацията, с приключването на капитали и в действителност избегна макроикономическия колапс. Но съветската стопанска система се намира в криза, а качеството и нивото на живота на руснаците доста спаднаха.
 
Същевременно виждаме, че да вземем за пример за последните шест месеца линията на фронта в действителност не се е трансформирала - това също е въздействие на икономическите наказания. Те лимитират опциите на Путин да избива украинците.
 
В съответния случай бих споделил, че войната ще продължи до тогава, до момента в който Путин е на власт. Но още какъв брой украински бойци ще бъдат убити, какъв брой още градове ще бъдат разрушени - ще зависи от това какъв брой пари ще му позволим да получи.
 
 Владимир Путин и Сергей Лавров Владимир Путин и Сергей Лавров Източник: Дмитрий Азаров/Коммерсантъ
Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че проектът на Запада за изолираност на Русия е претърпял неуспех. Има ли каквато и да било истина в това изказване?
Ако имаме поради гласуването в Организация на обединените нации, ще забележим, че тези, които непосредствено поддържат Русия, са напълно малко - Сирия, Еритрея, Никарагуа. Що се отнася до Китай, аз доста се веселя, че той не доставя оръжие на Русия. Ако Пекин беше решил да следва концепцията за безграничната дружба, щеше да дава на Москва оръжие и пари без ограничавания, а по този начин глобите не биха сработили.
 
Сега Русия е принудена да купува муниции и оръжие от Иран и Северна Корея, само че тяхното качество е доста по-ниско от китайското. Т.е. руско-китайската дружба си има избрани граници. Вярно е, че Китай не е съдружник на Запада в тази война, правилно е и това, че Индия продължава да купува съветски петрол. Но не може да се приказва като Лавров, че останалият свят (извън Запада, бел.ред.) поддържа Русия.
 
Отбелязахте спада в равнището на потребителските разноски - какъв брой мощно се усеща той и може ли да прелее в действителна опозиция на обществото против Кремъл?
Говорим за момента, в който обществото ще разбере, че повече не може да продължава по този начин. И това ще докара до всеобщи митинги, като полицията ще се причисли към протестиращите. Путин доста се безпокои по този мотив и да вземем за пример не употребява Националната армия във войната, тъй като тя му би трябвало за избиването на евентуалните протестиращи.
 
Ако в Германия или във Англия качеството на живота спадне с 10 %, ще стартират всеобщи митинги. Но в Русия е друго - в случай че протестирате, ще ви бият, ще ви изтезават и ще ви изпратят в пандиза за 10 години. Държавата е доста репресивна, освен това в този момент приказваме за такова равнище на репресии, каквото не сме виждали от руско време.
 
Смятате ли, че Путин още отпреди години е имал проект, ориентиран към основаването на империя, или задачите му са се трансформирали с течение на времето?
Сергей Гуриев: Знаем, че той постоянно е бил корупционер и е управлявал обкръжението си като началник на мафията. Затова още щом пристигна в Кремъл, стартира да си строи замък в Геленджик, т.е. той не е строител на империя, по-скоро е строител на дворци, което е нещо напълно друго.
С времето обаче той разбра, че с цел да охранява дворците си, които са към 20, би трябвало да сътвори разказ за възобновяване на руската империя. И в случай че повтаряте това в продължение на 10 години, в края на краищата и самите вие стартирате да му вярвате.
 
Но той в действителност стартира с концепцията: " Живей и разреши и на другите да живеят ". Мислеше си, че ще си строи дворци, само че може би икономическият напредък ще бъде толкоз мощен, че всички ще се примирят както с неговата корупция, по този начин и с централизацията на властта. Но в последна сметка, когато икономическият напредък спря, той разбра, че му би трябвало нов разказ.
 
Именно по отношение на новия разказ бе анексиран Крим. Путин един тип сподели на руснаците: " Да знаете, че приходите ви няма да порастват, само че пък ще бъдете част от империя ". Именно този бе изборът на Путин - да не прави промени, да не се бори с корупцията, да не разреши страната да стане транспарантна и добре управляема. Той анексира Крим, зае антизападни позиции и стартира последователно да усилва равнището на репресиите.
 
 Владимир Путин Владимир Путин Източник: Pixabay
Според Вас какъв брой дълго може да удържи властта Путин и какво ще стане по-късно?
Сергей Гуриев​​​​​​​: Системата е издигната към личността на Путин - той дава на хората от своето обграждане да схванат, че не могат да действат без него. Респективно - когато Путин някой ден си отиде, а той е смъртен човек и към този момент не е млад, системата ще би трябвало да се промени. Но по какъв начин? Те изначало ще се опитат да координират дейностите си между тях, само че най-после ще видят, че нямат същинска поддръжка от популацията.
 
Оттам нататък, с цел да я получат, или ще открият нещо от вида на севернокорейския режим с най-жестоки репресии, или ще им дотрябва стопански подем, а за него ще им се наложи да водят договаряния със Запада и с Украйна за събаряне на глобите. Така че в случай че Путин си отиде, ще забележим нещо като една нова перестройка. Дали Путин ще почине, дали ще го убият или ще го отстранят от властта? Въпросът е комплициран. Недемократичните режими се трансформират непредсказуемо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР