Сергей Борисович, Русия премина към рубли при разплащания за доставки

...
Сергей Борисович, Русия премина към рубли при разплащания за доставки
Коментари Харесай

Путин и залезът на империята на долара

Сергей Борисович, Русия мина към рубли при разплащания за доставки на природен газ с купувачи от вражески страни. Мненията на специалистите по този въпрос се разграничават. Каква е вашата оценка за тази икономическа иновация?

За да разберем какво се случва, би трябвало да си напомним събитията от лятото на 1944 година, когато с утвърждението на интернационалната система на Бретън Уудс за образуване на парични връзки и търговски разплащания стартират фундаментални промени в международната стопанска система. Тази система твърдо фиксира цената на $ по отношение на златото, чиято роля като общ еквивалент, платежно средство и разчетна единица в интернационалното послание е непокътната, само че в действителност американската валута го замества. Паричните единици на други страни, като се изключи руската рубла и валутите на страните от социалистическата общественост, по един или различен метод корелират с $. Тази система работи добре повече от две десетилетия. Осигуряването на $ със злато се смята за стабилно. Но с течение на времето се натрупват все по-сериозни проблеми.

И какви фактори са довели до тези проблеми?

Поради неравномерното икономическо развиване на европейските страни диспропорциите на локалните валути се ускоряват. Въпреки обстоятелството, че при положение на сходни затруднения банките са задължени да се намесят и да върнат цената на паричните единици в границите на откритите граници, обстановката се утежнява. Започват съществени съмнения на валутата. Веднага излиза наяве, че за множеството финансисти съглашението, думата, която са дали, значи малко, в случай че има късмет да получат съответна моментна полза. И от средата на 60-те години на предишния век системата от Бретън Уудс стартира да излиза от баланс.

С твърдата фиксация на $ по отношение на златото, Съединени американски щати стартират от ден на ден да злоупотребяват с включването на печатната преса, осигурявайки по този метод личните си потребности и от ден на ден и повече американска валута последователно се натрупва в Европа.

През 1965 година Шарл дьо Гол, в цялостно сходство с разпоредбите на системата от Бретън Уудс, афишира желанието на Франция да обмени хартиени долари за златен еквивалент. В избран ден товарен транспортен съд, цялостен с доларови банкноти, дебаркира в американските пристанища, а аероплан, претрупан със зелени бумаги, каца на летището. Генералът реализира съответен резултат, само че по-късно американците към този момент не дават злато на никого против лични пари. А в Париж през 1968 година по много странна причина - някак си " инцидентно " - стартират протести, по време на които Дьо Гол губи властта. Но интернационалната финансова система от Бретън Уудс също губи своята прелест и в границите на няколко години е преформатирана в “Ямайка”.

Някои източници сочат, че системите от Бретън Уудс и Ямайка са всъщност идентични. Това правилно ли е?

Не. В ямайската система златото се трансформира в стока. Обвързването на $ и другите валути към златото е отстранено. Има валутни коридори, способи за регулирането им.

Ямайската парична система стартира да се оформя при започване на 70-те години на предишния век и дефинитивно е открита през 1976 година Но сред 1999 и 2002 година тя още веднъж е трансформирана с въвеждането на еврозоната. При тези условия към този момент е почнало свръхпроизводството на две съществени международни валути. В Америка има непрекъснато повишаване на външния дълг, а Европа има проблеми, свързани с постепенно разрастваща се финансова скица. Налице е бързо обособяване на парите от деривативните финансови принадлежности. Светът навлиза в интервал на фиатни, или " въздушни " пари, които в действителност не са обезпечени с нищо, броят им е елементарно да се усили посредством включване на печатната машина.

Незабавно обаче поражда главен проблем: страните, търгуващи със обилни запаси, като сила, получават прекалено много фиатни пари. Съществува риск някои от тях да бъдат употребявани за придобиване на действителни стойности - огромни промишлености, предприятия от структурообразуващ вид, значими инфраструктури и институции. Затова са основани правила за ограничение на потреблението на " въздушни " пари. Това е главният механизъм на глобализацията такава, каквато е: в действителност една, въпреки и от два типа, фиатна валута. Всички останали парични единици, в това число рублата, са обвързани с нея. Сега не можем случайно да издаваме толкоз рубли, колкото желаеме, тъй като те би трябвало да бъдат обезпечени с долари или евро, с които разполагаме. Това е строго и наложително условие за централните банки на всички участници в процеса. Всъщност стана допустимо да се получават освен запаси, само че и, да вземем за пример, технологии, предприятия от територията на слаборазвитите страни, като им се заплаща с пари, които могат да купуват единствено потребителски артикули и нищо повече. Това е форматът за събиране на геоикономическа лихва.

Но газът е забележителна стока. Изплащането му в рубли значи ли, че в главния механизъм на глобализацията е почнала да работи нова скица?

Това значи, че в международната финансова система се прави следващата гражданска война. Няма значение кой я е пуснал. Имаше такива планове в Русия, Китай, саудитците обсъждаха сходна скица. Значението е доста просто: да сложи и двете търговски страни в равнопоставеност. Или накарайте долари и евро да бъдат обезпечени, или задължете страната, която се интересува от дадена стока, да купи нашата валута, което автоматизирано усилва нейната стойност. Във всеки случай това е отклоняване от системата от Вашингтон и Брюксел като развиване на Ямайската система към изцяло друга финансова система.

С амо преходът от фиатни пари към обезпечена валута ли е значим тук, или не е задоволително?

Все отново би трябвало да се сътвори работещ механизъм. Това, несъмнено, ще бъде направено по правилото на Льо Шателие, с цел да се изравни оптимално революционното значение на тази мярка. Тоест ще има друга скица за печелене на пари на валутни курсове от дребна група хора. Но също по този начин е значимо, че преходът към обезпечена валута – нефт, газ, уран, исполин, високи технологии – е напълно друга стопанска система. Това явно е удар по глобализацията.

Създава ли се нова интернационална финансова система или е единствено промяна на остарялата?

Не толкоз значимо. Световната наклонност е главната поддръжка на валутата. Сега американците би трябвало или да стартират да търгуват с газ за рубли, или да разгласят ново обвързване на $ със златото. Което е много неприятно, тъй като основава дефлационни моменти в стопанската система.

От друга страна, финансовата система е една когато и да е, като се изключи интервала на битие на Съюз на съветските социалистически републики, когато са забъркани две системи. Това е механизъм на международната търговия, който включва всички страни по света, в това число Съветския съюз и страните от обществената общественост (но посредством конвертируеми рубли, които не се продават в страната и е невероятно да бъдат закупени). В рамките на обществената общественост действаше друга система с фундаментално друга валута – това направи допустимо постоянните цени в продължение на десетилетия. От тази позиция финансовата система ще остане една, само че в нея ще има доста валути. И те ще се държат друго.

Най-вероятно светът ще премине от би- към квадрометализъм: ще има $ и евро, както и рубла в избрана връзка с юана. Вероятно след Русия саудитците ще се опитат да преминат към търговия за лични пари. И тогава дирхамът ще бъде прибавен към новия набор от валути. В този случай ще се сътвори една в действителност друга международна парична система, доста по-разнообразна.

Не значи ли, че повече валути - повече опасности?

Рисковете са обстановка, в която не знаем какво ще се случи по-късно – положително или неприятно? Ще пораства ли рублата бързо, ще падне ли внезапно или ще влезе в “трескав” режим. Това, несъмнено, са опасности.

От друга страна, системата „ долар-евро” от дълго време не съдържа никакви опасности, защото няма заплаха при ясното схващане, че сумата на тези пари е извънредно огромна и те не са обезпечени с нищо, че Системата на финансовото послание в страните е разграничена на две равнища: в едното се въртят единствено фиатните пари на потреблението, в другото - индустриалния капитал. И тези две нива са на практика несвързани. Едно време американците затвориха равнищата на кеш и безналични пари в Съветския съюз, което направи допустимо прехвърлянето на безналични средства по сметките на предприятията в брой. Което докара в огромна степен до финансовата злополука през 90-те години. В Русия от доста години мислят по какъв начин да принудят американците да затворят индустриалните си пари с потребителските пари. Въвеждането на заплащания за газ в рубли ще направи тъкмо това. Несъмнено се случва гражданска война, която трансформира света.

Ще се борят ли Съединени американски щати да се върнат към остарялата финансова система?

Въпросът тук не е кой е в листата. Търговията с газ за рубли отстранява главните структурни характерности, които съществуват във финансовата система от Вашингтон и-Брюксел. Американците биха желали да върнат остарялата система, само че самите те значително я унищожиха, като усилиха прекалено много външния си дълг и сътвориха две несвързани кръга на финансово послание. Основната концепция за търговия с газ за рубли е способността да се принуди американците да съпоставят $ с някакъв действителен забележителен запас. Съединени американски щати стоятпред нуждата да обезпечат нещо за своята валута.

И въпреки всичко Съединени американски щати не са потребител на съветски газ. Ще им бъде ли по-лесно да свикнат с новата система?

Русия постъпи хитро, като не вкара по едно и също време с газ търговия за рубли при петрола, за разлика от Запада, който незабавно хвърли всички наказания против нас на дъската. Русия вкарва наказания поредно, като прави ход и приема идващия. Утре, да вземем за пример, можем да установим заплащания за газ в рубли за всички страни, а освен за неприятелските. Има и различен метод – да ни принудят да плащаме с нашата валута за други запаси, на първо място нефт, който американците също получават. Тогава мисля, че саудитците ще се ободрят: те от дълго време желаят да създадат нещо сходно. В света има доста запаси, за които можете да плащате с задгранични валути. И Америка не може да се оправи с това.

Защо да не може? Тя има доста опит в подобряването на финансовото си състояние, да вземем за пример като стартира война отвън нейната територия.

Щатите, несъмнено, могат да доведат обстановката до краен лимит, да разгласят война на Русия. Европа, Китай ще се намеси в нея. Последиците от сходен ход са непредвидими. Но във всеки случай това няма да върне предходната финансова система. Всички към този момент схващат, че откакто направи хода, съветското управление няма да се върне обратно — даже в най-ужасния вид, който единствено американците могат да измислят.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР