Сергей Антонов показа как трябва да пазим името на България

...
Сергей Антонов показа как трябва да пазим името на България
Коментари Харесай

Паргов: Сергей Антонов показа как трябва да пазим името на България неопетнено

Сергей Антонов сподели по какъв начин би трябвало да пазим името на България неопетнено.

Това разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов след днешното съвещание на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие, по време на което беше гласуван Доклад по отношение на слагане на паметна плоча на Сергей Антонов пред Терминал 1 на Аерогара "София ", оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

"За сегашните и бъдещи генерации е значимо тази морена да припомня за проявения издръжливост от Сергей Антонов, разяснява Калоян Паргов. - Трябва да помним какво се случи през тези 4 години през 80-те на предишния век, когато българинът беше упрекнат, а по-късно оневинен за покушението против папа Йоан Павел II. Не би трябвало да забравяме смисъла на "процеса на века ", който имаше международни измерения в разгара на Студената война. И най-много би трябвало да помним заслугата на Сергей Антонов, който не позволи очерняне на името на България, макар големия напън, оказван му в пандиза, с цел да признае виновност. Той несъмнено заслужава да има паметна плоча, както и улица да носи неговото име. Затова дружно с общинския консултант Мита Георгиева внесохме този отчет, който се надявам да бъде признат единомислещо в четвърък на сесията на СОС. Той ще увенчае с триумф над тригодишните старания на членовете на Инициативния комитет ".

Идеята за слагането на паметна плоча на обвинявания, а по-късно оневинен за покушението против папа Йоан Павел II чиновник на БГА "Балкан " е на Инициативен комитет "Памет за Сергей Антонов ". В него членуват български общественици, културни дейци, професори, военни и дипломати, измежду които са външните министри Виктор Вълков и Любен Гоцев, Горан Симеонов, ръководител на Асоциацията на разузнавачите, починалият професор Божидар Димитров, Вежди Рашидов, двукратният олимпийски първенец по битка Боян Радев, ген. Стоян Топалов, почетен ръководител на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и други. Подкрепа за слагането на монумент на Сергей Антонов има и от италианският му бранител Джузепе Консоло. Средствата за изработването и слагането на паметната плоча ще бъдат напълно за сметка на Инициативния комитет "Памет за Сергей Антонов ".

Както е известно, служителят в представителството на БГА "Балкан " в Рим е задържан на 25-и ноември 1982 година и е упрекнат, че по предписание на българската страна и посредством турския жител Мехмед Али Агджа на 13-и май 1982 година е провел атентата против папа Йоан Павел II. В траялия близо 4 години "процес на века " роденият на 11-и юли 1948-а в София Сергей Антонов е централна фигура. Осъден незаслужено в скърпен правосъден развой той лежи в италианския затвор "Ребибия " 1223 дни. Там българинът е подложен на голям напън да признае закононарушение, което не е направил. На 28-и март 1986 година италианският съд оправдава Сергей Антонов "поради липса на задоволително доказателства ". Представителите на Инициативен комитет "Памет за Сергей Антонов " са безапелационни, че той демонстрира същинско мъжество, защото вероятно негово самопризнание за съпричастност на страната ни и нейните органи за сигурност в атентата против папа Йоан Павел II щеше дълги години да тежи като поличба над България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР