Серджо Матарела положи днес клетва за втория си мандат като

...
Серджо Матарела положи днес клетва за втория си мандат като
Коментари Харесай

Серджо Матарела положи днес клетва за втория си мандат като президент на Италия

Серджо Матарела постави през днешния ден клетва за втория си мандат като президент на Италия. Церемонията се състоя по време на общо съвещание на двете камари на Народното събрание, съобщи Ройтерс.
Преизбирането на Матарела, който изначало отхвърляше да остане за втори седемгодишен мандат на поста, до известна степен краткотрайно успокои напрежението в необятната ръководеща коалиция в Италия след едноседмичните безплодни старания за намирането на негов правоприемник, отбелязва Ройтерс.

В края на предходната седмица 80-годишният държавен глава разгласи, че поради продължаващата рецесия с ковид и комплицираната социално-икономическа конюнктура в Италия, той е сметнал за собствен дълг да одобри молбата на висшите електори, които по принцип избират президента в Италия, и да се съгласи на издигането на кандидатурата му. Това докара и до преизбирането му.
Матарела, който е от Сицилия и е някогашен министър, завоюва уважението на италианците със скромността и умереността си и със спокойствието, което демонстрираше при оправянето с многочислените политически рецесии и по време на изключителната здравна обстановка.

В политическата система на Италия президентът е авторитетна фигура, която назначава министър-председателя и неведнъж точно президентът е предназначен да реши политическите рецесии.
Очаква се с наближаването на парламентарните избори при започване на идната година напрежението в необятната ръководеща коалиция на премиера Марио Драги от ден на ден да нараства, защото партиите от ден на ден ще стартират да се състезават за печелене на поддръжка измежду гласоподавателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР