Серджио Матарела Лидерът на най-голямата партия в Италия “Пет звезди“

...
Серджио Матарела Лидерът на най-голямата партия в Италия “Пет звезди“
Коментари Харесай

Италианският президент е заплашен от отстраняване


Серджио Матарела

Лидерът на най-голямата партия в Италия “Пет звезди “ Луиджи Ди Майо разгласи, че италианският президент Серджио Матарела би трябвало да бъде отхвърлен. Причината е ветото, което президентът наложи на кандидатурата на 81-годишния икономист Паоло Савона за министър на финансите. Заради президентското несъгласие обединението “Пет звезди “ и “Лига “ не съумя да образува държавно управление.

Италия е без държавно управление от парламентарните избори през месец март, откакто нито една партия не получи болшинство.

Сега президентът договаря с Карло Котарели за образуване на държавно управление. Котарели е прочут с работата си в Международния валутен фонд. ББС разяснява, че избирането на държавно управление е малко евентуално и най-вероятно в Италия ще има нови парламентарни избори.

“Искам тази институционална рецесия да бъде позволена от Народното събрание. След довечера за мен е към този момент доста мъчно да допускам на институциите “, сподели Луиджи Ди Майо след наложеното несъгласие на финансиста Паоло Савова, което провали опита за сформиране на държавно управление.

Лидерът на “Лига “ Матео Салвини прикани за нови избори.

“В една народна власт, в случай че ние към момента сме народна власт, може да се направи единствено едно нещо, да се даде думата на италианците “, сподели Салвини.

Президентът аргументира ветото с думите, че е изискал за финансов министър да бъде назначена авторитетна персона, която да не поддържа политика, която би могла да извади Италия от еврозоната.

Номинираният за министър председател Джузепе Конте е отказал да смени Паоло Савона и по този начин се е стигнало за неуспех на напъните за сформиране на държавно управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР