Сердика Център е първият мол на територията на страната, който

...
Сердика Център е първият мол на територията на страната, който
Коментари Харесай

Сердика Център е първият мол със сертификат BREEAM Excellent в България

Сердика Център е първият мол на територията на страната, който получи документ BREEAM In-Use с отлична оценка. BREEAM (BRЕ Environmental Assessment Method) е водещият и е най-широко употребен способ за премерване на въздействието на постройките върху околната среда и равнището на резистентност на постройката. Благодарение на своите старания в посока запазване на природата, Сердика Център бе заплатен с оценка 75,5% Excellent (Отличен) по петобалната система за сертификация за стабилно строителство.

Оценяването на постройка според условията на BREEAM се прави от самостоятелни оценители, а оценката се образува по отношение на осем съществени критерия - здраве и тонус (фактори като светлина, звук, качество на въздуха и топлинен комфорт); сила (енергийна успеваемост на постройката и понижаване на CO2 емисиите); превоз (близост до публичен превоз, поощряване на различни способи за транспорт); вода (мониторинг и ръководство на потреблението на вода и поощряване на намаляването на потреблението ѝ) и материали (използването на строителни материали с ниско влияние върху околната среда и повторното им използване). Във връзка с екологичните аспекти на една постройка са образувани последните три критерия: боклуци, земя и екология, и замърсяване.

Сердика Център непрекъснато се старае да усъвършенства своите зелени практики, имплементирайки редица екосъобразни политики и технологии, които спомагат за подобряването на околната среда. През последната година, с помощта на замяна на осветлението с LED и възстановяване на BMS системата, Сердика Център осъществя 1/3 спад в потреблението на ток. Над 50% от употребяваната сила в постройката е от възобновими енергийни източници, като по този метод комерсиалния център съумява да спести електрическа енергия колкото действителното ползване на близо 1000 междинни четиричленни семейства. На територията на мола са сложени и кошчета за разделно събиране, както и последващото ръчно селектиране на боклуци, над 180 тона пластмаса, хартия и стъкло са били рециклирани през миналата година и не са попаднали в депата за боклуци. Предстои да бъдат имплементирани и машина за компост, който ще бъде употребен за облагородяването на градини и зелени площи, както и преси за железни кенчета.

Търговският център подхваща и редица действия в посока облагородяването на околната среда и залесяване. Досега, с помощта на партньорството на Сердика Център с Гората.бг на територията на мола са раздадени 40 000 фиданки за залесяване. Компанията подтиква и различните способи на напредване, имплементирайки общо 6 зарядни станции за електрически коли, както и паркоместа за колела и тротинетки на територията на постройката, поради което получава оценка 94,5% по критерия „ Транспорт “ в документа за резистентност на BREEAM.

В ролята си на социално-отговорна компания, осъзнаваща своята задача за запазване на околната среда, Сердика Център непрекъснато търси способи да прави дейностите си по-устойчиви. Освен посредством документа BREEAM, зелените практики на комерсиалния център са оценени още през 2010, когато е сертифициран за зелена постройка от системата DGNB. Компанията следва да имплементира редица акции през 2022 под шапката на своята най-голяма зелена самодейност – , които предизвикват екосъобразния метод на живот и опазването на околната среда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР