Септември ще е с половин до градус и половина по-топъл

...
Септември ще е с половин до градус и половина по-топъл
Коментари Харесай

Ще вали и гърми до 3-и септември, след това слънчеви дни

Септември ще е с половин до градус и половина по-топъл от нормата, която е сред 16° и 20°. Такива са прогнозите и на двата огромни метеорологични модела - американския и европейския, оповестява климатологът проф. Георги Рачев.

Моделите обаче били на противоположни мнения за преваляванията. По принцип септември е относително изсъхнал и прилича август. Средните месечни превалявания на територията на България са сред 25 и 30 до 45 литра на квадратен метър. С увеличение на надморската височина в планините преваляванията се усилват и доближават до 70 л/кв. м.

Дори преваляванията да са естествени, доста мъчно ще преодолеят сушата. В еднометровия почвен пласт влагата е изчерпана, изключително в Източна България, изясни проф. Рачев.

До 3 септември ще има гръмотевици и дъжд, след това ще е безшумно, слънчево и топло до първия образователен ден. Минималните температури при започване на месеца ще бъдат сред 14 и 17 градуса, а в края му ще са сред 7 и 12.

Максималните температури от началото на месеца до първия образователен ден ще са сред 25 и 30 градуса, а в някои дни и до 32 градуса.

по долината на река Марица, Горнотракийската равнина и Южна България. Към края на месеца оптималните градуси ще са сред 19 и 24.

По морето се обрисува да бъде прелестно след 3-4 септември. В първите дни на месеца температурите ще са малко по-ниски, ще е облачно, с превалявания и по-силен вятър. След това се затопля - оптималните температури ще са 24-25 градуса, а минималните сред 18 и 20. Ще е най-вече слънчево и изсъхнало.

Температурата на морската вода ще остане висока. В момента е 26 градуса. Постепенно ще изстива, само че в първата половина на месеца ще е с температура сред 23 и 25 градуса, а даже към края на месеца ще се задържи в границите на 20-21 градуса.

Кога ще вали, е внимателен въпрос, тъй като преваляванията се предвиждат с добра акуратност една седмица по-рано, изясни климатологът. И въпреки всичко на 15 и 16 септември е допустимо да има по-чести дъждове, изключително в Западна България. Същото се отнася и за интервала сред 23 и 25 септември. Гръмотевичните стихии ще стават все по-рядко събитие. Те са факт при започване на септември (от 1-и до 4-и/5-и) и бавно ще се успокоят, тъй като настава равнене на температурите на земната повърхнина и на атмосферата - типично за първия есенен месец. Към края на септември също има възможност за валежи над по-голямата част от страната.

Засега не се обрисуват ранни есенни слани. Това са доста рискови феномени, тъй като септември е месецът на прибиране на готовата продукция. И в случай че тя бъде попарена от слана, целият многомесечен труд се погубва, обобщава климатологът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР