Септември прави мощен финален щурм и е на път да

...
Септември прави мощен финален щурм и е на път да
Коментари Харесай

Румен Чандъров: Младите футболисти в България залитат по хазарт, дискотеки и жени

Септември прави мощен заключителен взлом и е на път да се завърне във футболния хайлайф. Тимът е на трето място във краткотрайното класиране, като има еднакъв актив с водача Спартак (Варна) и втория Етър. На въпроса " На какво се дължи това? ", отговор даде главният спонсор на отбора Румен Чандъров.

Той приказва още за геройството на двама от физиотерапевтите на тима, които избавиха живота на състезател на Миньор (Перник), за телевизионните права, за хазартните проблеми на двама от някогашните футболисти на Септември - Здравко Димитров и Димитър Костадинов, както и за БФС. Ето какво сподели предприемачът " Тема Спорт ":

Г-н Чандъров, преди няколко дни физиотерапевтите на Септември Марин Илков и Асен Терзиев се намесиха уверено, оказаха помощ на сътрудника си от Миньор Евгени Колев и самоуверено мога да кажа, че избавиха живота на играча на перничани Веселин Васев, който в един миг спря да диша, а по-късно си глътна езика...

-Реакцията им е безусловно съответна и естествена. Нормална, тъй като тук няма значение, че става въпрос за състезател на противниковия тим. Говорим за човешки живот и съм благополучен, че всичко приключи наред. Радвам се, че момчето е по-добре и му искам бързо възобновяване.

Проблемът е, че съдията Станимир Тренчев не спря незабавно играта, откакто Васев бе ударен, наблягам несъзнателно от състезателя на Септември. Става въпрос за удар в главата и играчът на Миньор бе е в кръв...

-Аз гледах мача по малкия екран, тъй като бях в чужбина. Признавам си, че първоначално също не разбрах какво се случва. Мисля, че съдията също не видя добре обстановката. Нека не упрекваме никой, а да благодарим, че следствията за Васев не бяха по-сериозни. Все отново знаете, че футболът е мъжки, контактен спорт и от време на време сходни произшествия се случват.
 Румен Чандъров
Септември победи с 3:0 в Перник. Направи ли отборът решителна стъпка към завръщане в А група или най-малко извадихте ли жълто-черните от играта?

-Победата бе доста значима за нашия тим, само че не считам, че сме си подсигурили промоция. Има доста мачове до края и към момента нищо не се знае. Смятам, че Миньор също продължава да е измежду кандидатите за челните места. Те разполагат с отличен треньор и положителни футболисти. Вярвам, че скоро ще излязат от дупката, в която изпаднаха в последно време.

Септември е видоизменен напролет. Поставихте ли за цел влизане в елита?

-Ние в никакъв случай не сме си поставяли такава цел. Нашето предпочитание е да демонстрираме добър футбол, играчите ни да се развиват и в случай че побеждаваме и сме по-добри от другите - то ще се веселя да сме част от елита. Но всичко това в случай, че сме го заслужили с играта си.

Не казахте нищо за новото лице на отбора. Може ли да отдадем смяната и подобрението в игрови аспект на новия старши треньор - Славко Матич?

-Матич е доста добър треньор и съм удовлетворен от работата му. Наистина има напредък в играта, въпреки че имахме няколко неуверени изяви. Такова бе и първото полувреме против Миньор Перник. Нашата концепция е да надграждаме и да давам късмет на млади играчи от школата ни.

Присъствах на една подготовка на отбора и видях доста въодушевление и позитивизъм. На какво се дължи?

-Славко Матич, помощникът му Божо Джуркович, а и Валери Божинов са носителите на това въодушевление. Те съумяват да вкарат този положителен миг.

Треньорите и футболистите на Септември са щастливци с оглед въз основата, на която могат да се приготвят...

-Относно базите мога да кажа, че страната и общините би трябвало да се намесят и да оказват помощ на клубовете. Не всеки има опция да построи положителни условия за работа, което е доста значимо. Да, ние го направихме, само че действително мъчно получаваме възвръщаемост на вложените средства. А настрана би трябвало да мислим и за бюджет. Нека страната помогне за базите, а за нас и спонсорите да остане издръжката на тимовете. Защото в противоположен случай мъчно някой може да се оправи с оглед възвръщаемостта в България.

Казахте възвръщаемост, а действително в доста страни клубовете разчитат на телевизионни права, когато дефинират бюджетите си. Във Втора лига тимовете получават хиляда - две хиляди лв. за излъчен мач, които даже към момента не са преведени...

-Това не желая да го разясня. Не мога да кажа нищо, мога единствено да се изсмея. Това е насмешка.

Преди няколко седмици стана ясно, че двама някогашни играчи на Септември - Димитър Костадинов и Здравко Димитров имат проблеми с хазарта и на процедура от Левски ги отстраниха...

-Много млади футболисти в България залитат в някаква посока. Едни в
хазарта, други по нощни заведения, а трети по дами. Това е голяма неточност, която въздейства на кариерите им. Нямам пояснение за какво Костадинов и Димитров потеглиха по този път. Те са отлични футболисти и нищо не им липсваше. Попаднаха в топ-отбор. Трябваше единствено да мислят за футбол и да развият кариерите си, с цел да преминат в идващото равнище, а точно трансфер в чужбина. Аз обаче не желая да ги арбитър прекомерно. Смятам, че могат да премислят държанието си и да се върнат в правия път.

А подготвен ли сте да им подадете ръка и да им помогнете да се поправят?

-Аз мога да им подам ръка, само че не мога да им оказа помощ. Всичко е в техните глави и те сами би трябвало да си оказват помощ.

За последната година няколко от най-хубавите ви юноши минаха в различен клуб. Взехте ли ограничения да предотвратите сходни напускания?

-За страдание няма какво да създадем. Тук би трябвало да се намеси БФС, с цел да се намерят най-ефикасните регулаторни механизми, които да лимитират взимането по този метод на играчи и да се стопира агресивното държание на един клуб. Преди това да се случи, ние сме безсилни. В Септември им даваме сцена и опция за изява, само че когато те на 16-17 години изберат парите пред футбола, аз не мога да ги спра. Не съм банкомат.

Преди време заявихте, че не сте удовлетворен от ръководството на Борислав Михайлов и футболния съюз. Продължавате ли да стоите зад думите си?

-Реално в БФС и във футбола ни нищо не се е трансформирало, с цел да сменя мнението си. Но не желая да разясня тези хора, с цел да не трансформираме всичко в политика, тъй като виждате, че политиците вършат единствено войни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР