Септември е бил неочаквано динамичен за пътувания - както на ...

Септември е бил неочаквано динамичен за пътувания - както на

Българите са пътували активно в чужбина през септември

Септември е бил ненадейно динамичен за пътувания-както на българи в чужбина, по този начин и на чужденци към нашата страна на фона на затегнатите ограничения и Коронавирус условията по света. Това излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден.

След като летните месеци изобилно оживиха интереса към воаяжи при прочуто затихване на COVIDвълната, устремът на българите към пътувания зад граница се затвърждава през септември за четвърти следващ месец.

От данните се съзира, че макар условията за документи, проби и други рестрикции за пътувания в чужбина през септември българите са пътували доста интензивно зад граница, а визитите на чужденци в Българиярегистрират забележителен растеж на годишна база.

Чужденците, посетили България през деветия месец от годината, са 772 хиляди или с 37% повече в съпоставяне със септември 2020 година, като директните прекосявания са 45% от всички визити на чужденци у нас. Сравнението с данните две години по-рано, преди пандемията, сочи, че през септември 2019 година визитите на чужденци в България са билиблизо 1,3 милиона.Още по тематиката

От всички чужденци, посетили страната ни презсептември тази година, делът на жителите от Европейския съюз е50%, или 392 хиляди, като най-огромен е бройката на визитите от Румъния-30%, Германия-24%, и Полша – близо 10 на 100.

Посещенията на жители от групата „ Други европейски страни " са 315 хиляди, или 40% от всички. Най-огромен брой визити са записани от Турция-169 хиляди или 53% от визитите от тази група.

Презсептември 53% от визитите попадат в групата „ други цели “, за отмора и екскурзия в страната визитите са били 36%, а със служебна цел-10%.

Презсептември, в изискванията на продължаващата епидемична конюнктура, пътуванията на български жители в чужбинаса 579 хиляди, или с 4,2% над записаните през септември 2020 година, показват данните на националната статистика.

Това е растеж за шести следващ месец, откакто през мартза първи път от година насам пътуванията на българи зад граница отбелязаха растеж след трагичния срив поради наложените пандемични блокади. По този индикатор съвсем се доближават равнищата преди пандемията – за съпоставяне през септември 2019 година пътуванията на българи в чужбинаса били 650 хиляди.

Източник: investor.bg