Септември 2021 г. в повечето региони на Земята е по-топъл

...
Септември 2021 г. в повечето региони на Земята е по-топъл
Коментари Харесай

Септември 2021 г. – най-хладният от седем години насам

Септември 2021 година в множеството райони на Земята е по-топъл от нормалното, като най-големи позитивни аномалии се следят тук-там в Антарктида, в Южен Китай и Южна Америка. По-ниски от нормите са междинните месечни температури в Гренландия, Източна Европа и Аляска. Най-високи равнища на площта с морски лед са маркирани в Арктика от 7 години насам, само че в Антарктика за пръв път от шест месеца площта с лед не е над междинното равнище.

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през септември 2021 година в световен проект е била с 0,60 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и месецът е бил с 0,40 °C по-топъл от новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година Септември 2021 година е с приблизителна идентична особеност със септември 2019 година и 2016 година, само че въпреки всичко е с няколко стотни по-топъл и затова тазгодишният септември с огромна възможност може да се каже, че е вторият най-топъл след миналогодишният (Фиг.1). За деветия месец от годината е особено, че няма поднормена месечна особеност през последните 20 години, като, въпреки и минимална такава, е регистрирана през 2000 година Най-студеният септември от 1979 година насам е маркиран през 1992 година с негативна особеност от малко над 0,3 °C – стойност, доста по-малка от тази на месеците с оптималната позитивна особеност като септември 2020 година

 


Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за септември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

По света

И през септември 2021 година забележителна част от международната суша е с позитивна особеност. С най-големи стойности на позитивната особеност са северозападната част на Африка, страните от Централна Азия, Южен Китай, централните елементи на Южна Америка и огромна част от Антарктика (Фиг. 2). Обширни по повърхност позитивни аномалии се следят и над по-голямата част от Съединени американски щати и Канада, както и в Сибир. 

С най-голяма негативна особеност е съвсем целият остров Гренландия. Поднормен е месецът и в по-голямата част на Австралия, в Далечния Изток на Русия, в Аляска и тук-там в Североизточна Африка и Северна Бразилия.


Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за септември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

И над моретата и океаните междинните температури остават преобладаващо над нормата, изключително в Атлантическия,  Северния ледовит океан и огромни елементи от Индийския океан. По-големи по повърхност места с негативни аномалии са регистрирани западно от Гренландия, на изток от Япония, както и на към 40° в Атлантика и в Индийски океан. 

Продължава и негативната особеност на въздуха над огромни площи от Източния Пасифик, най-много в регионите на Южния Тропик. В региона още веднъж се наблюдава (линкът е към динамични графики, с изменящи се всекидневно стойности) добре изразена Ла Ниня. Според изчисленията на математическите модели за идващите месеци негативната фаза на този естествен феномен ще продължи да се усилва с най-много през декември, след което ще стартира намаляване. 

В Европа

В Европа междинната температура на въздуха за месец септември 2021 година е с 0,2 °C по-висока от нормата за интервала 1981 – 2010 година или месецът е бил с 0,2 °C по-студен от нормата за новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година Тези данни дефинират септември 2021 година като най-студения от 2013 година насам. Най-топъл септември от 1979 година насам е регистриран преди година, а най-студеният датира от 1993 година Последният поднормен август е маркиран през 2008 година, последвал още веднъж поднормен август от 2007 г. 

В районен проект европейският континент е разграничен на топла западна и хладна източна половина (Фиг. 3). Метеорологичната работа на Обединеното кралство оповестява, че септември 2021 година е вторият най-топъл в историята им. Същевременно огромни елементи от Източна Европа регистрират поднормен месец. В Хелзинки, столицата на Финландия, септември 2021 година е най-студеният от 1996 година насам. 

С близки до нормата, във връзка с средномесечните температури, са по-голямата част от Балканите и Испания.


Фигура 3. Отклонение на междинната температура на въздуха за септември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

В България

В нашата страна средномесечните температури за септември 2021 година са близки до нормата за интервала 1981 – 2010 година, като по предварителни данни в множеството места месечната особеност варира сред -0,5 и 1 °C. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, септември 2021 година е най-хладният от 2014 година насам. Повече по стойност и по повърхност са позитивните аномалии в източните елементи на страната,  както и в елементи от Южна България. С близки до нормата, или с малко поднормени междинни температури, беше месецът в по-големи площи от Западна България, а с най-големи негативни аномалии септември 2021 година се прояви в планинските региони.

Ледена завивка

В Арктика площта, заета с морски лед за септември 2021 година е с 19% по-малко от междинната за 1981 – 2010 година (Фиг. 4.), или с към 1,3 млн. км 2  под нея. Тези стойности дефинират тазгодишния септември на 14-то място в класацията за най-малка повърхност покрита с морски лед от 1979 година насам (Фиг. 3). Водач в тази ранглиста е септември 2012 година, следван от 2020 и 2007 година Годината с най-голяма повърхност с арктически лед е 1980 година Последната година с наднормено количество арктичен лед беше регистрирана през септември 2001 година. 


Фигура 4. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед повърхност през септември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981 – 2010 година е 7,6 млн км 2 . Източник: C3S/ECMWF

През септември тази година обсегът на морски лед в Арктика регистрира своя годишен най-малко, като нормално това се случва преди средата на месеца, след което стартира последователно нарастване на площите. 

В районен проект с огромната негативна особеност в концентрацията на морски лед се отличават обширни акватории от Гренландия на изток, чак до Източносибирско море. Изключение прави единствено Карско море, където позитивната особеност затрудняваше корабоплаването в региона и Северният ледовит океан и тази година не беше изцяло свободен от лед. С позитивна особеност на концентрацията на морски лед се отличават и централните елементи на Арктика. 

В Антарктика през септември 2021 година обсегът на морския лед беше покрай междинните стойности за 1981 – 2010 година или с към 1% под междинното за новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година По този метод се поставя завършек на шестмесечната серия, почнала от март 2021 година, на месеци с позитивни аномалии. Тазгодишната стойност на антарктичен лед е на 21-во място по-най-малка повърхност, или на 23-то място по най-голяма повърхност в 43-годишната история на наблюдаване със спътник на ледената завивка в Антарктика (Фиг. 5). 


Фигура 5. Отклонение в % на покритата с морски антарктичен лед повърхност през през септември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981 – 2010 година е 18,9 млн км 2

През септември нормално се отбелязва годишния най-много на площите покрити с антарктичен лед. Тази година това се случва в самото начало на месеца, след което стартира гладко понижаване на площите. 

В районен проект негативна особеност във връзка с концентрацията на морски лед се следи към Антарктическия полуостров и в море Уедъл, до момента в който в останали акватории концентрацията на морски лед е с преобладаващо позитивни аномалии. 

Септември 2021 година е следващият наднормен месец в световен мащаб, само че в някои региони, като Европа да вземем за пример, наднормеността е напълно дребна. Нещо повече, месецът беше най-хладният от най-малко 7 години насам. Гренландия означи по-студен от нормалното месец, релативно по-хладно беше и в Източен Сибир и Аляска. В Арктика площите с лед останаха доста над върховете за минимум лед, сложени през 2012 година Въпреки това тези „ хладни зони “ не трансформират наклонността на световно стопляне и в огромни райони на Земята беше по-топло от междинното. Нещо повече, най-малко към този момент се оправдават упованията на множеството климатолози, че въпреки и с къси интервали на захлаждания, в разнообразни елементи на Земята покачването на световната междинна температура ще продължи и отсега нататък. Но повече детайлности за възможните проблеми свързани с покачването на температурите може да прочетете тук.

Автор: Симеон Матев; източник: Климатека

Симеон Матев е лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

- https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-september-2021 

- https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-september-2021 

- https://en.ilmatieteenlaitos.fi/statistics-from-1961-onwards

- https://www.metoffice.gov.uk/about-us/press-office/news/weather-and-climate/2021/warm-september-marks-start-of-autumn

- www.stringmeteo.com

- http://www.meteo.bg/bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР