Септември 2020 г. е най-топлият, регистриран досега в света, съобщи

...
Септември 2020 г. е най-топлият, регистриран досега в света, съобщи
Коментари Харесай

Септември 2020 г. е най-топлият, регистриран досега

Септември 2020 година е най-топлият, регистриран до момента в света, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на данни от европейската работа за сателитни наблюдения "Коперник ".

Възможно е 2020 година да детронира 2016 година като най-топлата в историята.

Септември 2020 година е с 0,05 градуса Целзий по-топъл от септември 2019 година и с 0,08 градуса по-топъл от септември 2016 година, когато е подложен предходният връх. Необичайно високи температури са регистрирани в Северен Сибир, Близкия изток, в някои елементи на Южна Америка и Австралия.

Температурата в Европа през септември тази година е с 0,2 градуса Целзий по-висока, в сравнение с през предходния най-топъл септември - през 2018 година

Периодът от 12 месеца от октомври 2019 година до септември 2020 година е с 1,28 градуса Целзий над температурите от доиндустриалната ера.

Температурите са по-високи от естественото и над Северния ледовит океан. Ледовете там през лятото се свиха до втората най-малка записана повърхност след 2012 година

Предишните пет години са най-топлите регистрирани в историята. Новите данни ни доближават още повече към рисковата граница, избрана от Парижкото съглашение. С него 200 страни се ангажираха да понижат парниковите си излъчвания, с цел да бъде лимитирано световното стопляне до 1,5 градуса Целзий, или в по-лошия случай до 2 градуса Целзий, с цел да намалее заплахата от опустошителни стихии, суши и други бедствия.

Планетата ни към този момент се е затоплила с повече от 1 градус Целзий, към който се прибавят приблизително 0,2 градуса Целзий на десетилетие от края на 70-те години на предишния век.

Спътникови данни за температурата по програмата "Коперник " се събират от 1979 година, само че друга информация от наземни източници не демонстрира по-топла година още от доиндустриалната ера, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР