Сепиите си спомнят събития до последните си дни, твърдят британски

...
Сепиите си спомнят събития до последните си дни, твърдят британски
Коментари Харесай

Сепията запазва паметта си, когато остарява, за разлика от хората

Сепиите си спомнят събития до последните си дни, настояват английски учени, представени от Скай нюз.

Това е първото доказателство за животни, чиято памет за съответни събития не се утежнява с възрастта, твърди интернационален екип от психолози.

Те са създали проби за памет на 24 сепии - половината на 10-12 месеца (още в юношеска възраст), а останалите - на 22 - 24 месеца (равни на човешките 90 години). Главоногите били тренирани да се приближават до места в аквариума, обозначени с черно-бял байрак. Две от нормалните си храни намирали тук-там, маркирани с знамена.

Когато поставяли избран байрак, там имало части кралски скариди, които не са обичаната храна на сепиите. Четири седмици обаче те получавали на всеки три часа живи тревни скариди, които са деликатес за тях, на несъмнено място, обозначено с различен байрак. Двете места всеки ден се променяли. Главоногите постоянно гледали коя храна се появява първо и по-късно преценявали по флага къде да отидат.

Резултатите демонстрират, че до момента в който при хората епизодичната памет - за прекарване, обвързвано с място и време, нормално се утежнява с възрастта, при сепиите остава същата.

Това евентуално се дължи на хипокампуса. Хората имат хипокампус, а сепиите нямат. При тях отвесният лоб на мозъка дава отговор за ученето и паметта и той не отслабва до последните им дни.

"Сепиите могат да запомнят какво са яли, по кое време и къде и на тази основа да вземат решение къде да се хранят в бъдеще - изяснява ръководителят на проучването доктор Александра Шнел от Кембриджския университет. - Изненадващото е, че те не губят тази дарба с възрастта, макар че демонстрират други признаци на остаряване като намаляване на мускулите и понижаване на апетита ".

Според експертите тази дарба може да оказва помощ на сепиите да помнят предходните си сътрудници, с цел да не ги повтарят, добавя Българска телеграфна агенция.

В проучването са взели участие също експерти от Института по морска биология в Удс хоул, Масачузетс, и от университета в Каен, Франция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР