Сепаратистките и правителствените сили в Украйна продължават и днес да

...
Сепаратистките и правителствените сили в Украйна продължават и днес да
Коментари Харесай

Първа жертва при сепаратистки обстрел в Донбас

Сепаратистките и държавните сили в Украйна не престават и през днешния ден да си разменят през днешния ден обвинявания - бунтовниците в Донецка област обявиха, че няколко десетки снаряда са били изстреляни по тяхната територия, а украинската войска заяви за 19 нарушавания на примирието, съобщи ДПА.

ДПА означи, че тази информация не може да бъде тествана.

Първоначално не беше известно дали има жертви при новите набези. Впоследствие украинските управляващи оповестиха за един погубен боец вследствие на обстрел от страна на сепаратистите , показват Ройтерс и Франс прес.

В петък силите на Киев оповестиха за 66 нарушавания на примирието от страна на сепаратистите, показва Ройтерс.

Ръководителят на сепаратистите в Донецка област Денис Пушилин прикани за " обща готовност " на резервистите, откакто подписа декрет за това.

" Обръщам се към всички мъже от републиката, които могат да държат оръжие в ръцете си, да се изправят в отбрана на фамилиите си, на децата си, на дамите си, на майките си ", прикани той тази заран в канала си в Телеграм.

Подобен апел имаше и в прилежащата Луганска област. Мъжете на възраст от 18 до 55 години към този момент няма да имат право да напущат региона.

По-рано Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) заприказва за доста увеличение на нарушаванията на примирието.

Според донецките сепаратисти при обстрела е бил развален тръбопровод.

Междувременно продължава евакуацията от градове и села в Луганска и Донецка област. По данни на донецките сепаратисти от ранните часове на днешния ден повече от 7000 души към този момент са били изведени на безвредно място, в това число 2400 деца.

 Снимка: БТА/AP

За тези хора са готови приюти в южната съветска област Ростов.

Вчера водачите на сепаратистите приканиха хората да бягат, като обосноваха апела си със опасността от нахлуване от страна на украинските държавни войски.

Украинските военни обявиха, че не възнамеряват атака против сепаратистките региони.

Инцидентите сред воюващите страни са по линията на прикосновение, разделяща държавните войски от силите на сепаратистите, обозначена от Минските съглашения за преустановяване на огъня, контрактувани през 2015 година Напрежението внезапно набъбна тази седмица, като Киев упреква сепаратистите в провокации.

Олаф Шолц предизвести Москва, че офанзива против Украйна ще бъде сериозна неточност

Канцлерът на Германия Олаф Шолц през днешния ден съобщи, че съветска офанзива против Украйна би била " сериозна неточност " с огромна " политическа, икономическа и геостратегическа цена ", заяви Ройтерс.

Нямаше никакво опрощение за това към 100 000 бойци да бъдат струпани по границите на Украйна, съобщи той на Мюнхенската конференция по сигурността в тирада, излъчена онлайн.

" Русия трансформира въпроса за възможното присъединение участие в НАТО на Украйна в проблем бели, което е парадоксално, тъй като в дневния ред не е включено решение по този въпрос ", сподели той.

Въпреки това Западът е подготвен да договаря по настояванията на Русия в областта на сигурността, само че " без да бъде доверчив ".

" Ние ще вършим ясно разграничаване сред несъстоятелни претенции и законните ползи в региона на сигурността ", добави той.

 Снимка: АР/БТА

Германският канцлер добави, че са налице " значими индикации ", че към момента има късмет да се предотврати съветска офанзива против Украйна посредством дипломация, като се има поради очевидният интерес на Кремъл към договаряния по неговите претенции за сигурност.

" Въпреки всички разлики... имаме значими индикации, че има поддръжка за договаряния за надзор на въоръженията, по въпроси за бистрота ", сподели той в панел на Мюнхенската конференция по сигурността.

Пред форума по сигурността Шолц добави, че Европейският съюз би трябвало да форсира процеса за присъединение на страните от Западните Балкани, защото единствено мощна и сплотена Европа може да играе значима роля в многополюсния свят, заяви ТАСС.

" Не е задоволително да се разгласи за стратегическа цел разширението на Европейски Съюз в този район. Длъжни сме интензивно да ускорим този развой ", съобщи немският канцлер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР