Сепаратистки бунтовници убиха около 20 души, включително жени и деца,

...
Сепаратистки бунтовници убиха около 20 души, включително жени и деца,
Коментари Харесай

Най-малко 20 убити при атака на камерунските англоезични сепаратисти

Сепаратистки бунтовници убиха към 20 души, в това число дами и деца, в понеделник при нахлуване против село в един от размирните англоговорящи райони на Камерун, оповестиха чиновници на сигурността и локални чиновници.

Нападението през нощта се случи в село Egbekaw, западен Камерун, сцена на смъртоносни конфликти сред бунтовници и държавни сили в продължение на седем години.

„ Атаката остави към 20 убити, мъже, дами и деца, и 10 тежко ранени хора са в болница ", сподели почитан районен административен чиновник при изискване за анонимност.

Служител от силите за сигурност и чиновник от държавен орган също потвърдиха нападението и краткотрайните жертви.

Северозападният и югозападният район на Камерун са най-вече англоговорящи са обхванати от спор, откогато сепаратистите оповестиха самостоятелност през 2017 година

Той последва десетилетия на недоволства от хипотетичната дискриминация от страна на франкофонското болшинство.

Президентът Пол Бия, 90, който ръководи централноафриканската нация с стоманен пестник в продължение на 41 години години до през днешния ден, се опълчи на апелите за по-широка автономност и отговори с репресии.

Конфликтът е лишил повече от 6000 живота и е принудил повече от един милион души да изоставен домовете си, съгласно Международната спешна група.

Както сепаратистите, по този начин и държавните сили са упрекнати в жестокости по време на боевете.

Бунтовниците „ нападнаха цивилното население на Егбекау и предварителният брой е 23 убити и към 15 изгорени къщи “, сподели локален офицер от жандармерията пред Агенция Франс Прес по телефона, също приказва при изискване за анонимност.

Служител от комисията по правата на индивида на страната удостовери нападението и приказва за 15 убити. „ Но тази цифра може да се промени “, сподели източникът пред Агенция Франс Прес.

Няма вдишване на отговорност за нападението против Егбекау.

„ Случи се в 4:00 сутринта. Въоръжени младежи пристигнаха и стреляха по спящите поданици в къщите си и подпалиха цялостен блок от къщи “, сподели локален гражданин пред Агенция Франс Прес по телефона, поискал да остане неизвестен от съображения за сигурност.

„ Двадесет и трима души към този момент са извадени от отломките, някои от които са даже не се разпознава заради пожара. "

Той сподели, че има причина да се счита, че е обвързвано с годишнината на 6 ноември от поемането на власт като президент на Бия през 1982 година

Среща на ръководещото Камерунско национално демократично придвижване (RDPC ) е планувано в региона, добави той.

Въоръжени групи постоянно са упреквани в похищение, ликвидиране или пострадване на цивилни, които те упрекват в „ съдействие “ с камерунските управляващи.

Силите за сигурност също постоянно са упреквани от интернационалните Неправителствени организации и Обединените народи за убийства и изтезания против цивилни, обвинени в благосклонности към бунтовниците.

Миналия месец бунтовниците „ екзекутираха по бърза процедура “ обществено двама селяни в Северозападния район, които упрекнаха в съдействие с армията.

През юли Amnesty International заяви, че силите за сигурност, сепаратистки бунтовници и етнически полицаи са направили " зверства " в Северозападния район, в това число изтезания, изтезания и изнасилвания.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР