Сензорите, които се имплантират на болните от диабет, все още

...
Сензорите, които се имплантират на болните от диабет, все още
Коментари Харесай

Сензорите за болни от диабет остават лукс за повечето пациенти

Сензорите, които се вграждат на болните от диабет, към момента остават разкош за множеството пациенти, сигнализират лекари от Пловдив. Месечно консумативът коства над 500 лв. и не всеки може да си го разреши. Въпреки че в края на октомври Здравната каса разгласи, че следващата година ще реимбурсира цената на 1500 датчика, на този стадий няма компания, която да е поискала да ги внася за българските пациенти.

Инсулинът, който трансформира диабета от смъртоносна в хронична болест, е открит преди близо 100 години. У нас лекуването с инсулин е на доста високо равнище, само че достъпът до новите технологии към момента не е държавна политика, а по-скоро персонален избор, обвързван с финансовите благоприятни условия на болните.
Доц. доктор Нарцис Калева - ендокринолог-педиатър в УМБЛ " Св. Георги " - Пловдив: Преди няколко дни от министерството на опазването на здравето оповестиха, че за някои от българските деца щяло да има датчици - кои са тези деца, кой ще ги получи... кой не е нуждаещ се, казусът елементарно беше позволен, тъй като се оказа, че няма кой да внесе датчици. Няма компания която да има интерес към дребната финансова пазарна единица България.
За да закупи датчици за заболели от диабет деца пловдивска благотворителна организация подарява на детската клиника към УМБАЛ " Свети Георги " 24 000 лева
Доц. доктор Нарцис Калева: Вместо еднократно посредством убождане да бъде измерена кръвната захар, поставеният подкожно датчик, който се сменя на всеки 14 дни, на всеки 5 минути мери цената на кръвната захар. Тези неща не може да се вземат решение от благотворителни организации, не би трябвало ние да разделяме децата на нуждаещи се или ненуждаещи се. Това би трябвало да бъде задача на страната.
Със страдание доцент Калева ни описа и за изобретението на българския математик доктор Борис Ковачев, който е създал математически логаритъм за лекуването на диабет посредством неестествен панкреас. В неговите групи има дребни пациенти от Източна Европа, само че не и от България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР