Сензационната новина беше съобщена от официални източници в Иран -

...
Сензационната новина беше съобщена от официални източници в Иран -
Коментари Харесай

Руските бойни самолети ще променят правилата на играта в Близкия изток

Сензационната вест беше обявена от публични източници в Иран - твърди се, че Москва се е съгласила да продаде на Техеран изтребители Су-35. Ако тази информация е вярна, съветският военно-промишлен комплекс ще завоюва милиарди долари, Иран ще има мощен инструмент за противопоставяне на Израел, а въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток ще се свие.

Иран е сключил договорка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия, заяви иранската държавна осведомителна организация ИРНА, базирайки се на непрекъснатата задача на Иран в Организация на обединените нации. Информация за броя на самолетите и времето за доставка не се разкрива.

„ След края на войната сред Иран и Ирак през 1988 година Иран се обърна към редица страни с молба да проучат опцията за продажба на изтребители и Русия разгласи, че е подготвена да ги продаде “, сподели непрекъснатата задача. Мисията добави, че „ изтребителите са механически утвърдени от Иран. След октомври 2020 година, когато възбраната за продажба на стандартни оръжия на Иран беше вдигната в сходство с Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Техеран най-сетне реши да ги придобие.

Няколко дни по-рано шефът на Пентагона Лойд Остин, на взаимна конференция с израелския министър на защитата Йоав Галант, изрази угриженост по отношение на „ възходящото стратегическо партньорство на Иран с Русия “ и по-специално продажбата на ирански дронове на Москва, заяви Министерството на Съединени американски щати, написа в изказване на американското министерство на защитата.

„ През последната година съветското военно съдействие с Иран се задълбочи и това основава съществени проблеми за този район и за сигурността на вашите жители. Иран натрупва значими бойни познания и опит в Украйна, която в последна сметка ще получи своите рискови марионетки в Близкия изток “, добави той. „ В подмяна на поддръжка Русия предлага на Иран невиждано съдействие в региона на защитата, в това число в региона на ракетите и противовъздушната защита “, сподели Лойд.

Администрацията на Байдън назовава околните връзки сред Москва и Техеран „ нездравословни “ и споделя, че иранците към този момент се образоват на новите самолети. Говорителят на Белия дом Джон Кърби уточни, че " тези изтребители доста ще укрепят иранските военновъздушни сили в съпоставяне със съседите им в района ".

През февруари Иран разкри нова подземна военновъздушна база, наречена „ Орел-44 “, заяви „ Ню Йорк Таймс “. Разположена е на планински скат на 160 км северно от Ормузкия проток.

Сателитните изображения бяха прегледани от Крис Бигърс, някогашен анализатор на изображения от държавното управление на Съединени американски щати и старши шеф на мисионерските приложения в „ Хауай-360 “, компания, която следи радиочестотните излъчвания по света. В разбора си Бигърс уточни два модела бойни самолети, единият от които е с размерите на Су-35. Стои на мястото, където тече строителство. „ Вероятно те се употребяват за оценка на маневрирането на самолетите в подземния комплекс и може би да демонстрират, че Су-35 ще бъдат основани тук “, сподели американският специалист.

По-рано тази година Шахриар Хейдари, член на Комисията по национална сигурност и външна политика към Ислямския съвещателен съвет, сподели: Су-35 ще дойдат от Русия в Иран при започване на 2024 година „ Поръчахме отбранителни системи, ракети и хеликоптери от Русия и множеството от тези оръжия скоро ще влязат в страната “, добави той.

Командващият Военновъздушни сили на Иран Хамид Вахеди акцентира, че с изключение на Су-35 Техеран възнамерява да закупи и изтребители Су-30.

Су-35 се демонстрираха добре по време на антитерористичната интервенция на Военновъздушни сили в Сирия. Освен това президентът Владимир Путин назова доста добра работата на съветската авиация по време на спецоперацията в Украйна. „ И щурмовите самолети се бият чудесно, а „ сушките “ “ – Су-34, Су-35 – доста добре. Оръжията са положителни. Те имат забележителен принос за успеваемостта на дейностите на войските “, акцентира президентът на среща с наградените Герои на Русия в Кремъл. С други думи, Су-35 е хубостта и гордостта на съветската отбранителна промишленост, един от най-модерните изтребители в света сега.

Според известия в американските медии през 2017 година сирийската войска, дружно с ливанските военни и бойци на „ Хизбулла “, са освободили от терористи община Арсал на границата на Ливан и Сирия. Отрядите са били подкрепени от Су-35 на Върховен касационен съд на РФ федерация. Това също е в интерес на закупуването на тези изтребители от Иран. Изданието оповестява, че Су-35 евентуално ще бъде ситуиран за отбрана и наблюдаване на основни уреди, свързани с иранската нуклеарна стратегия.

Струва си да се означи, че съветски публични лица към момента не са коментирали изказването на иранските представители. Въпреки това вероятността да не приказваме за някаква нечиста сделка, а за действителна опция за договорка е огромна. Ако известието се удостовери, това ще значи огромно достижение за съветската система за търговия с оръжие, както и обилни облаги за локалните производители на бойни самолети. Може да е договорка на стойност милиарди долари.

„ Този контракт е добър стадий за по-нататъшното разпространение на продуктите на съветския военно-промишлен комплекс в Близкия изток “, сподели пилотът-инструктор майор Андрей Красноперов. „ Особено в случай че приемем, че се чака доставка на няколко десетки самолета, а самият контракт дава опция за спомагателни покупки на самолети. Това също значи, че Русия ще образова ирански водачи. Това са дълготрайни стратегии, задълбочаващи съдействието сред страните “, изясни експертът.

Списание „ Военно Обозрение “ написа, че Су-35 е унищожил повече противников изтребители от всеки различен аероплан след Студената война. Освен това, продължава създателят на обявата, Су-35 може да противостои на актуалните западни изтребители от най-голям клас - Ф-35A и Ф-15ЦA.

„ Военновъздушни сили на Иран със закупуването на Су-35 ще получат доста нарастване на въздушната мощност “, удостоверява Красноперов. „ Су-35 има добра маневреност и благоприятни условия за въздушен пердах. Например имаше случаи, когато F-16 се опита да го прихване, само че съветската машина напълно умерено влезе в опашката на американски изтребител “, припомня събеседникът.

Експертите непосредствено показват врага, че съветският Су-35 ще се сблъска в Иран.

„ Иран към момента не е в положение независимо да създава самолети от потомство 4++, които, сходно на Су-35, могат да „ видят “ американските Ф-35 иФF-22, предпазени със стелт технология. Следователно придобиването на такива съвременни бойни самолети от Русия е вярното решение на Техеран. Освен това мога да предположа, че Техеран купува за тях ракети „ въздух-въздух “, „ въздух-земя “ и „ въздух-радар “, изясни Алексей Леонков, редактор на списание „ Арсенал на Отечеството “.

„ Иран има системи за Противовъздушна отбрана С-300 и „ Тор-M1 “. Сега те могат да създадат интегрирана система за Противовъздушна отбрана, където Су-35 ще посрещне агресора на напред във времето. В допълнение, този изтребител се назовава " ловджия " - за способността да завоюва въздушно превъзходство. Като цяло договорката на Техеран с Москва трансформира салдото на силите в района на Близкия изток и се трансформира в съществено предизвикателство за Израел “, сподели източникът.

„ Израел има Ф-16 и Ф-35. Те ги купиха, с цел да държат " на къса каишка " прилежащите страни от Близкия изток, които нямат какво да отговорят за изтребителя от пето потомство. А Иран към този момент ще има Су-35, които „ виждат “ по-далеч и превъзхождат по маневреност американския изтребител “, акцентира анализаторът.

„ За Ф-35 близкият пердах е гибелен, самолетът е планиран за борба на междинни дистанции. Но в случай че в боеприпасите на Су-35, доставени на Иран, бъдат включени управляеми ракети въздух-въздух с огромен обхват, тогава те ще могат сполучливо да се опълчват на американски изтребители на всякакво разстояние “, добави специалистът.

Сделката има освен чисто военно, само че и геополитическо измерение. „ Тази договорка демонстрира, че Близкият изток към този момент не е еднополюсен. Усилването на иранските Военновъздушни сили ще провокира известно " отчаяние " в Саудитска Арабия от нейните американски сътрудници. От друга страна, Рияд и Техеран построяват връзки с ускорени темпове. Следователно доставката на Су-35 на Иран може да се назова един от стадиите на подсилване на новия близкоизточен полюс, различен на американския “, споделя Раджаб Сафаров, общоприет шеф на Центъра за проучване на актуалния Иран.

„ Доставката на изтребители за Техеран показва намаляването на въздействието на Съединени американски щати както в района, по този начин и в света. Виждаме по какъв начин Китай и Русия " влизат " в Близкия изток. Съединени американски щати и техните израелски сътрудници към този момент няма да могат да се усещат толкоз спокойни на границата с Иран, както преди, а също по този начин ще бъдат доста по-предпазливи в провеждането на нужната им политика в Йемен “, обобщава събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР