Сентену, който е социалист, беше избран от своите колеги от

...
Сентену, който е социалист, беше избран от своите колеги от
Коментари Харесай

Португалският финансов министър избран за шеф на Еврозоната

Сентену, който е социалист, беше определен от своите сътрудници от еврозоната на втори тур, побеждавайки люксембургския министър на финансите Пиер Граменя (либерал), откакто другите двама претенденти - Дана Рейзниеце-Озола от Латвия (десноцентристка) и Петер Кажимир от Словакия (социалдемократ) - се отдръпнаха от конкуренцията след първия тур, оповестява Българска телеграфна агенция.

Начинаещ в политиката си при влизането си в държавното управление през 2015 година, 50-годишният професор по стопанска система Мариу Сентену, без политическа обязаност, само че описван като центрист или либерал, бързо се трансформира във значима фигура в португалската изпълнителна власт.

Ръководителят на Еврогрупата се избира за период от две години и половина и ръководи постоянните месечни срещи на министрите на финансите, чиято цел е гарантиране на националните стопански политики.

Сентену беше любимец да наследи на поста сегашния ръководител, холандеца Йерун Дейселблум, който е заставен да сдаде поста след два мандата, защото към този момент не е финансов министър на Холандия след изборите в страната по-рано тази година.

Председателят на Еврогрупата е от кръга на хората, чийто глас се чува в Брюксел, наред с ръководителите на трите огромни евроинституции - Жан-Клод Юнкер на Комисията, Доналд Туск на Съвета и Антонио Таяни на Европарламента, както и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Сентену ще би трябвало да управлява процеса на промяна на еврозоната, по която страните членки работят от няколко месеца.

Бившият немски финансов министър Волфганг Шойбле го назова "Роналдо на Еврогрупата ", сравнявайки го с футболната суперзвезда, откакто Португалия се трансформира от "пациент " на европейска избавителна стратегия в страна, покриваща бюджетните условия на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР