Сенегалският президент Маки Сал обяви, че няма да се кандидатира

...
Сенегалският президент Маки Сал обяви, че няма да се кандидатира
Коментари Харесай

Отказ от нов мандат на президента свали напрежението в една от стабилните демокрации в Африка

Сенегалският президент Маки Сал разгласи, че няма да се кандидатира за трети мандат следващата година след серия митинги с доста починали и доста ранени.

Сал упорства, че конституцията му е разрешавала да се кандидатира - нещо, което опозицията отхвърля. Решението му (наречено от самия него " отговорно " ) обаче ще успокои пристрастеностите в една от най-стабилните демокрации в Африка, каквато известност имаше Сенегал до началото на митингите.

" Имаше доста спекулации и мнения по отношение на възможната ми кандидатура на тези избори ", той в послание до сенегалците, публикувано във " Facebook ". " Мандатът през 2019 година беше моят втори и финален мандат. " Моето решение, деликатно премислено... е да не се кандидатирам на идните избори на 25 февруари 2024 година И то макар че конституцията ми дава това право. "

Ефектите

Новината ще отекне в Сахел и по-голямата част от Субсахарска Африка, където последните няколко годин са белязани от преврати, удължение на властта на настоящи водачи посредством " нулиране " на мандатите и други практики на оттегляне от демокрацията.

Напрежението подклаждаше и решението, които той и поддръжниците му считат за политически стимулирани (служителка в салон за хубост, желан от него за масаж, го упрекна в посегателство). Стигна се до вълнения по улицата на столицата Дакар с минимум 16 жертви.

Десетки други починаха при епизодични конфликти в последните няколко години, откогато плъзнаха клюки за проектите на третия мандат на Сал; до тогава сходни демонстрации, прерастващи в принуждение, се смятаха за необичайност.

Сонко счита Сал за подкупен и печели поддръжката на младитге, обезверени от неналичието на задоволително стопански вероятности за себе си в Сенегал. Съмишлениците му считат, че той е бодил в очите на властта, откакто стартира да набира голямата си известност с книга от 2016 година за корупцията в ръководството на открити през предишното десетилетие находища на нефт и газ. Все още не е известно дали ще може да се кандидатира за държавен глава. Според кореспондента на това може да стане единствено с политическо съглашение.

Въпрос на интерпретация

Сал е един от известните гласове на Африка по редица засягащи континента световни въпроси, от миналата коронавирусна пандемия до войната в Украйна и резултата ѝ върху африканските страни.

Сенегал е повече от мен и е цялостен със способни водачи за развиването на страната.Маки Сал, президент на Сенегал

Поддръжниците му го призоваваха за нов мандат, откакто бе избран отново през 2019 година след конституцонна промяна, понижила мандата на президента от седем на пет години. Тъкмо обновените разпоредни в главния закон разделяха последователи и съперници по въпроса дали мандатът от 2012 до 2019 година би трябвало да се има поради по новите правила.

С сходен мотив президентът Реджеп Тайип Ердоган се кандидатира за " втори " (а не трети) мандат като държавен глава на изборите, които завоюва през май. Той е на поста от 2014 година, само че при преизбирането през 2018-а стана президент на президентска република с изменена конституция. Той бе част и от мирната самодейност на групата африкански водачи за завършек на спора.

 Африка рисково се задъхва под тежестта на войната в Украйна Африка рисково се задъхва под тежестта на войната в Украйна
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР