Сенчестата китайска фирма, която притежава части от Камбоджа

...
Магистралата минава през гората като черна лента, надолу към морето
Коментари Харесай

Магистралата минава през гората като черна лента, надолу към морето и към това, което трябва да е едно от най-големите в света туристически проекти.

Петнадесет години след началото, все още няма какво да се види от крайбрежния курорт Dara Sakor в южна Камбоджа.

Това е грандиозна схема на китайска компания за изграждане на самостоятелен туристически град. Китайска колония, някои я нарекоха място за „пиршество и веселие“, според компанията, пълна с международно летище, дълбоководно пристанище, електроцентрали, болници, казина и луксозни вили.

Летището все още не е завършено. Едно казино, с прилежащ петзвезден хотел и апартаменти, се намира самотно близо до морето, пред него има ненаправен път и е заобиколено от строителна площадка.

Като туристически бизнес едва е започнал. Но това вече е имало пагубно въздействие върху една от най-богатите природни среди в Азия и върху хилядите хора, които живеят там.

Икономическият отпечатък на Китай в Камбоджа сега е малък тази на всяка друга страна. Тя осигурява половината от всички преки инвестиции и по-голямата част от чуждестранната помощ.

Камбоджа е ентусиазиран партньор в инициативата „Един пояс, един път“ (BRI), стратегията на президента Си Дзинпин за разширяване на изградената и финансирана от Китай инфраструктура по света. Голяма част от това е очевидно полезно. Но голяма част от китайските инвестиции са спекулативни, прибързани и зле планирани.

Някога тихият крайбрежен град Сиануквил, например, от другата страна на залива от Дара Сакор, беше превърнат само за няколко години в огромна строителна площадка, която да изхранва китайците търсене на казина.

Това подхрани вълна от престъпност и след това колапс на икономиката на хазарта по време на Covid, осеяйки града с полупостроени, празни блокове. Има основателни причини да се страхуваме, че Дара Сакор може да страда от подобни проблеми.

"Това е като печене без брашно", казва Софал Еър, камбоджански академик в Държавния университет на Аризона. „Не можете да разчитате на неустойчиви практики, за да постигнете устойчиво развитие. Какво ще кажете за китайския балон на недвижимите имоти? Когато Китай кихне, Камбоджа ще настине.“

Развитие, стил Хун Сен

Дара Сакор е видът развитие, предпочитан от бившия министър-председател на Камбоджа Хун Сен.

Това е в огромен мащаб, но въпреки това е замислено в почти пълна секретност. BBC установи, че е имало минимални консултации или оценка на човешките и екологичните разходи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg