Сенаторите в американския щат Алабама приеха закон, който изцяло забранява

...
Сенаторите в американския щат Алабама приеха закон, който изцяло забранява
Коментари Харесай

В американския щат Алабама забраниха абортите

Сенаторите в американския щат Алабама одобриха закон, който напълно не разрешава абортите на територията на щата, като това е най-строгият сходен закон в Съединени американски щати, оповестяват американските медии.

Сенатът на щата одобри закона с 25 гласа " за ", до момента в който шестима се оповестиха " срещу ", отхвърляйки изключенията за случаи на обезчестяване или блудничество.

Законът в този момент отива за автограф от републиканския губернатор Кей Айви. Засега тя не е споделила дали ще го подпише, само че тя е считана за безапелационен съперник на аборта.

Активисти се надяват, че това решение ще сложи под въпрос историческото решение на Върховния съд от 1973 година, което узакони абортите в Съединени американски щати.

Законопроектът беше признат със 74 гласа " за " и трима " срещу " по-рано този месец в Камарата на представителите (долната камара на локалния Конгрес) на Алабама.

Абортът би бил позволен единствено при избрани условия, с цел да се резервира здравето на майката.

Националната организация за дамите назова възбраната " противоконституционна " и настоя, че това е " транспарантен опит да се събере политическа поддръжка за претендентите, които се афишират за битка с абортите в идните избори ".

Стейси Фокс от неправителствената организация " Планирано родителство " назова решението " тъмен ден за дамите в Алабама и в цялата страна ".

В изказване тя сподели, че политиците в Алабама " вечно ще живеят в срам поради този избор, а ние ще се погрижим всяка жена да знае кого да държи виновен ".

Републиканският конгресмен Тери Колинс, който поддържа законодателството, съобщи: " Нашият закон споделя, че бебето в утробата е човек. "

Сенаторът демократ от щата Боби Сингълтън разяснява, че законопроектът " криминализира лекарите " и е опит на мъжете " да споделят на дамите какво да вършат с телата си ".

Републиканският сенатор Клайд Чемблис, покровител на закона, съобщи, че той ще разреши на щата " да отиде непосредствено във Върховния съд, с цел да оспори решението от 1973 година ", което сътвори правото на дамата да направи аборт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР