Сенаторите Греъм, Менендес, Гарднър и Кардин наскоро въведоха двупартиен закон,

...
Сенаторите Греъм, Менендес, Гарднър и Кардин наскоро въведоха двупартиен закон,
Коментари Харесай

Американски сенатори внасят проектозакон срещу Русия – злоупотребявала с ресурси на Интерпол

Сенаторите Греъм, Менендес, Гарднър и Кардин неотдавна вкараха двупартиен закон, наименуван „ Защита на американската сигурност от Кремълския закон за експанзията от 2018 година “
В допълнение към поощряване на укрепването на НАТО и дипломатическите старания, битка с интернационалната киберпрестъпност, интервенция в избори и други ограничения, законопроектът се отнася до злоупотребата с ресурсите на Интерпол от страна на Русия: „ Конгресът е на мнение, че държавното управление на Руската федерация злоупотребява с алените бюлетини на Интерпол и механизмите за тяхното разпространяване с политически цели и за цели като заплашване, тормоз и гонене на политически съперници.” Ако законопроектът бъде утвърден, това ще бъде първият американски закон, особено ориентиран към Русия за злоупотребата с каналите на Интерпол.

Законопроектът приканва основния прокурор на Съединените щати и секретаря по вътрешната сигурност да „ употребяват гласа и въздействието на Съединените щати в ИНТЕРПОЛ за неодобрение и санкциониране на Русия за злоупотребата с ресурсите на организацията “, в това число да й се отнеме правото да употребява алените бюлетини на Интерпол и механизмите за разпространяване. ”Важно е да се има поради, че Съединените щати, както и всяка друга държава-членка, имат единствено един глас в Общото заседание на Интерпол.

За да се обърне внимание на злоупотребата на Русия с алените бюлетини, Съединени американски щати ще би трябвало да убедят болшинството от страните-членки на организацията да се причислят към напъните им. Въпреки че законопроектът значително оставя съответните ограничения на основния прокурор и на секретаря по вътрешната сигурност, той задължава и организациите интензивно да търсят решение на казуса. В допълнение към апела за по-големи старания на интернационалната сцена, законопроектът съдържа значими механизми за отбрана, които Съединените щати ще дават на жертвите на корист с Интерпол: „ На никой жител или чужденец в Съединените щати, който е обект на алена бюлетина за търсене, поискана от държавното управление на Руската федерация няма да бъде отхвърлен достъп до каквито и да е услуги или стратегии на държавното управление на Съединените щати заради обстоятелството, че лицето е обект на такава бюлетина, в това число искане за леговище, молба за издаване на виза или присъединяване в стратегия за унищожаване на визите или в програмата " Доверен пасажер " на администрацията за сигурност на превоза.

Въпреки че алената бюлетина или механизъм за разпространяване (дифузия) сами по себе си не би трябвало да служат като доказателство за непозволено държание от страна на индивида и затова да се употребяват за отвод на някоя от услугите, посочени в законопроекта, американските управляващи на процедура постоянно неправилно ги поясняват тъкмо по този метод - като доказателство за престъпно държание. Съобщават се случаи, в които имиграционните съдии в Съединените щати отхвърлят да дават гаранция или статут на бежанци на лица, търсещи леговище, или и двете, като цитират червени бюлетини или " дифузии " като основа за своите решения. В такива случаи имиграционните органи погрешно поясняват алените бюлетини като доказателство против търсещите леговище. В същото време, за разлика от случаите, свързани с търсене на леговище, които постоянно се преглеждат в съдилищата и стават предмет на обществено притежание, отводът за издаване на визи рядко предстои на правосъден надзор и няма обществено налични данни за броя на отказаните молби за виза заради дейна алена бюлетина или дифузия. Въпреки неналичието на изчерпателна статистика, засегнатите лица показват паника заради възходящия брой на сходни отводи. Затова е значимо Конгресът навреме да постави завършек на тази незаконосъобразна процедура и да одобри закон, който ясно афишира, че алените бюлетини и дифузии не са възможни като доказателство против обещано лице, без значение дали става въпрос за екстрадиция, леговище или други въпроси.

Важно е също да се помни, че Русия надалеч не е единствената страна, която злоупотребява с каналите на Интерпол, макар че е измежду главните виновници. Ето за какво напъните на Съединени американски щати не би трябвало да се лимитират до съответни страни. Трябва да помогнем на Интерпол да предотврати злоупотребата или най-малко да я сведе до най-малко, без значение кой е причинителят.

Важно е също да се помни, че прекъсването на съветското държавно управление или на всяко друго държавно управление от издаването на червени бюлетини и дифузии, както се предлага в законопроекта, може да има съществени отрицателни последствия за сигурността на останалите 191 страни членки на Интерпол. Наредбите на Интерпол дават на организацията пълномощия да прекрати потреблението на базите данни на всяка страна, в случай че страната ги употребява за противозаконни цели. Не е ясно дали Интерпол в миналото е прибягвал до тази мярка. Подобна мярка обаче може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода, в случай че осакатява законното интернационално полицейско съдействие.

Ако една страна не може да получи достъп до базите данни на Интерпол, може да се окаже, че не е в положение да попречи на същинските нарушители да навлязат на нейна територия и по този метод да избягат от правораздаването. В същото време, в случай че достъпът на обещано държавно управление бъде спрян и то не може да сложи лица в интернационалния търсен лист, други държавни управления може да не са в положение да разпознават същински нарушители, идващи от страна със спрян достъп и по този метод несъзнателно им обезпечават заслон и дарба да продължат своята незаконна активност на тяхна територия. Наистина, препоръчани са и други ограничения, които Интерпол би могъл да вкара, с цел да сведе до най-малко злоупотребата с алените бюлетини и дифузии без да нарушава законните механизми на интернационалното полицейско съдействие.

създател: Юри Неметс

rednoticeabuse.com
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР